Борис Джонсън представя план за премахване на ковид ограниченията

2630
Борис Джонсън представя план за премахване на ковид ограниченията
Снимка: Getty Images

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще представи днес план за "съвместно съществуване с COVID-19". Той ще включва окончателно премахване на всички ограничения и "връщане на свободите на хората", се казва в изявление на Джонсън, цитирано от медиите на острова, предава БГНЕС.

"Благодарение на феноменалния успех на програмата за ваксинация и на по-доброто ни разбиране на вируса сега можем да преминем от държавна регулация към лична отговорност", се казва в изявление на правителствената пресслужба. Джонсън планира да направи изявление пред Парламента по този въпрос два дни след като правителството потвърди, че възнамерява да премахне изискването гражданите да се самоизолират за 10 дни, ако тестът им за коронавирус е положителен. Според The Mail on Sunday тази промяна може да влезе в сила още на 24 февруари.

Кралица Елизабет II е с COVID-19

Кралица Елизабет II е с COVID-19. Това съобщиха от Бъкингамския дворец, пише Би Би Си. От там заявиха, че тя има "леки симптоми, подоб...

По-рано се предполагаше, че изискването за самоизолиране ще престане да се прилага точно един месец по-късно - от 24 март. В същото време самият Джонсън подчертава, че би искал "да премести датата на премахване на изискването по-рано, тъй като ковид става ендемичен".

Изданието съобщава също, че правителството възнамерява да премахне безплатните тестове за коронавирус, които според властите са стрували на държавния бюджет 2 млрд. паунда само през януари тази година. Такава възможност трябва да остане само за възрастните хора и тези, които са с компрометиран имунитет заради други болести.

"Днес, когато започваме да се учим как да съжителстваме с коронавируса, се чувстваме горди след един от най-трудните етапи от живота в историята на тази страна", заяви Джонсън в изявление. "Пандемията не е приключила, но благодарение на невероятния мащаб на програмата за ваксинация сега сме една стъпка по-близо до връщането към нормалния живот, до това най-накрая да върнем свободите на хората, като същевременно продължаваме да пазим себе си и хората около нас", добави министър-председателят на Великобритания.

Според последните правителствени данни 66,1 % от населението на кралството на възраст над 12 години (38 млн. души) е получило подсилваща ваксина, 85 % от населението на възраст над 12 години (48,9 млн. души) си е поставило по две дози, а 91,4 % (52,6 млн. души) са получили първа доза.

Около 3000 доброволци във Великобритания ще участват в изпитания на ваксина срещу Омикрон

Около 3000 британски доброволци ще бъдат между първите в света за изпитания с нова ваксина, разработена специално за варианта Омикрон н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Външният министър на Германия на неочаквано посещение в Киев (СНИМКА)

Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

Два поредни дни: Две влакови катастрофи в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа