Борисов провалил сделката за шеф на ЕК

10978
Борисов провалил сделката за шеф на ЕК
Снимка: Правителствена пресслужба

Българският премиер Бойко Борисов е провалил сделката за председател на Европейската комисия. Той е отхвърлил предложението България да получи поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността (т.нар. външен министър на ЕС), отказвайки се от възможността да бъде назначена Кристалина Георгиева или Мария Габриел.

"Отказах поста за върховен представител по външната политика, защото бихме загубили позицията на комисар. Какво е по-важно за нас: комисар с реален ресор или върховен преговарящ?", попита риторично Борисов.

Според него приемането на този пост крие опасност да повлияе негативно и на международния имидж на страната ни. "Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени (за започване на преговори за членство в ЕС, б.р.). И тогава косовари, македонци, албанци, сърби ще казват "Заради българката не стана". Просто считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в Комисията", обясни той.

Няма разбирателство за нов председател на Европейската комисия

След продължила повече от половин денонощие среща на Европейския съвет, председателят на Съвета Доналд Туск обяви край на работния ден,...

Георгиева е обсъждана като кандидат за председател на Европейската комисия или на Европейския съвет, но нито тя, нито Борисов искат да отговаря за външната политика.

Според източници от ЕС именно неразбирателството около Кристалина Георгиева е било причината срещата на върха да се провали, а името ѝ вече е отпаднало от дискуциите, съобщи Associated Press. А френският президент Еманюел Макрон каза след Съвета, че "един лидер" не е искал да дискутира основното предложение Тимерманс - Вебер.

"Поддържаме връзка (с Кристалина Георгиева) - вчера говорих с нея, преди малко говорих с нея. Кристалина Георгиева е (кандидат) за поста председател на Европейската комисия, но няма мнозинство. Но беше обсъждана и за председател на Съвета, и за върховен представител (по външната политика и сигурността) и за върховен главнокомандващ, всичко...".

Предлагат Габриел да бъде върховен представител, а например италианският премиер и вишеградските страни предлагат Кристалина Георгиева за този пост, "тъй като за Съвета отпадна и за Комисията отпадна", обясни премиерът.

Кристалина Георгиева вероятно ще оглави Европейския съвет

По непотвърдена информация Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет, а Франс Тимерманс ще бъде избран за председател на Европей...

Друго обсъждано име за председател на Европейския съвет е това на досегашния еврокомисар Мария Габриел. "Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар." Попитан дали Георгиева има шансове за съвета, Борисов отговори "не" и обясни: "Там либералите са неотстъпчиви."

Кандидатът на либералите Маргрете Вестегер и служебният белгийски премиер Шарл Мишел бяха обсъждани като опции за поста на върховен представител на ЕС по външната политика.

Бившият шведски премиер и външен министър Карл Билд се усъмни в способностите на Мария Габриел да бъде следващия външен министър на ЕС. "Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП като върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва", написа Билд в Twitter.

"Във въртележката на Европейския съвет тази нощ искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори", написа още той в социалната мрежа, без да споменава името на Габриел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа