Британски тийнейджър получи доживотна присъда за подготвян терористичен акт

2482
Британски тийнейджър получи доживотна присъда за подготвян терористичен акт
Снимка: iStock/Guliver

Британски тийнейджър, който според детективи е щял след няколко часа да извърши нападение срещу полицаи или войници, беше осъден на доживотен затвор по обвинения в терористични престъпления, предаде Ройтерс.

19-годишният Матю Кинг, който приел исляма по време на COVID-19 и след това бързо се радикализирал, като гледал екстремистки материали в интернет, набелязал военни казарми и полицейски участък и публикувал в интернет кадри на полицаи, охраняващи съдебна сграда, придружавано с текста: "целта засечена". Той също така е обсъждал желанието си да измъчва и убие американски или британски войник, заяви Доминик Мърфи, ръководител на екипа за борба с тероризма в лондонската полиция, който допълни, че скоростта на саморадикализацията на Кинг е поразителна. Кинг, който се признава за виновен за подготовка на терористични актове през януари, получи доживотна присъда в лондонския съд "Олд Бейли". 

Обвиняем за изтичане на информация от Пентагона остава в ареста

Съдът в Бостън, щата Масачузетс постанови задържане под стража на Джак Дъглас Тейшейра, войник от Националната въздушна гвардия, обвине...

Полицията съобщи, че през април 2022 г. е била предупредена за тийнейджъра, който живеел с майка си и двете си сестри в Есекс, североизточно от Лондон, чрез обаждания от няколко души, които са били обезпокоени от все по-откритото му екстремистко поведение.

Той наблюдавал полицейски участък в Стратфорд, Източен Лондон, както и дежурни служители на гари и в местния съд, а в деня преди ареста си е заснел близките военни казарми.

След ареста му полицията установила, че той се е опитал да купи ножове и меч онлайн. Открили са също, че е имал раница, в която е имало закупени от него очила и ръкавици за специални операции, заедно със знаме, свързано с "Ислямска държава", и ски-маска, покриваща лицето.

В онлайн разговори с неназована млада жена в Снапчат той говорел за това, че ще стане мъченик, за безразборни нападения срещу обществеността и за желание да убива неверници. Той казва, че планира да "умре като мъченик", и пише в интернет: "Искам само да хвана американски или британски морски пехотинец", предаде Би Би Си.

Таксиметров шофьор в Русия бе глобен за дискредитация на армията

Ковровският съд на Владимирска област в Русия глоби местен жител на име Степанюк (чието първо име не е посочено на сайта на съда) с 35 ...

Мърфи обаче заяви, че не изглежда Кинг да е действал с някой друг и че тийнейджърът е посещавал редица джамии, където е говорил за джихад, но призивите му били отхвърлени.

Въпреки че е бил изключен от училище и е посещавал специализирано образователно звено, Кинг не е имал предишни присъди и детективите твърдят, че причината за радикализацията му е загадка.

Съдията заяви, че въпросът дали 19-годишният Кинг ще бъде освободен след изтичането на минимален шестгодишен срок в затвора, след който той би имал право да поиска освобождаване, е от компетенцията на комисията по предсрочно освобождаване. Ако бъде освободен, Кинг ще трябва да се съобразява с обществените норми, тъй като предвид това, че той е бил осъден на доживотен затвор, той би могъл да бъде върнат зад решетките във всеки един момент, посочва Би Би Си, цитирана от БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа