Британските депутати одобриха сделката с Брюксел за Brexit

1496
Британските депутати одобриха сделката с Брюксел за Brexit
Снимка: iStock

Британската Камара на общините одобри сделката за бъдещите отношения с Европейския съюз след Brexit. Това се доказва от резултатите от гласуването на едноименния законопроект, проведено днес, пише БГНЕС.

Законопроектът, част от който е споменатото споразумение, беше приет на второ четене с подкрепата на 521 народни представители, а 73 депутати се противопоставиха. Сега законопроектът трябва да премине на трето четене, но е вероятно той да стане официален, тъй като както управляващата Консервативна партия, така и опозиционната Лейбъристка партия вече обявиха предварително, че ще подкрепят сделката. След това документът още днес трябва да отиде при членовете на горната Камара на лордовете.

Лидерите на ЕС подписаха търговското споразумение с Великобритания (СНИМКИ)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подписаха споразумението за ...

Британските депутати гласуваха в подкрепа на търговската сделка, въпреки скептицизма на либералните демократи, шотландските националисти и останалите от Лейбъристката партия. Джонсън каза на специално свикано заседание на парламента, че Великобритания трябва да работи "ръка за ръка" с ЕС, като същевременно запази собствения си суверенитет.

Той заяви: "Brexit не е край, а начало. Отговорността сега е на всички нас да използваме по най-добрия начин силите, които си възвръщаме, инструментите, които вземаме обратно в ръцете си". В речта му имаше отзвук от тази на неговия герой, бившият министър-председател Уинстън Чърчил, който след втората битка при Ел Аламейн през 1942 г. казва: „В този момент това не е краят. Дори не е началото на края. Но това е може би краят на началото."

Британският премиер е написал биография на Уинстън Чърчил. Но за разлика от Чърчил, най-голямото предизвикателство за Джонсън не дойде от нацистки нашественици, а от противници на Брекзит и след това от пандемията. Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър нареди на своите депутати да гласуват за сделката, но Тоня Антониаци, уелски лейбърист, написа в Туитър, че ще се въздържи и след това подаде оставка като парламентарен секретар. За втори път Антониаци - чийто баща е от италиански произход - подава оставка заради Брекзит.

Търговската сделка беше окончателно договорена в навечерието на Коледа след месеци на преговори. Но след гласуването на депутатите, законопроектът ще трябва да бъде одобрен от Камарата на лордовете и може да стане закон едва около полунощ. Това ще означава, че търговията за повече от 1 трилион щатски долара между Обединеното кралство и ЕС може да продължи без необходимост от мита.

Подписват търговската сделка след Brexit: "Великобритания отваря нова страница"

Висши служители на ЕС и британският премиер ще подпишат търговското споразумение след Brexit днес, съобщиха световните информационни аг...

Депутатът консерватор Бил Кеш я приветства и заяви, че Джонсън е спасил британската демокрация от четири десетилетия "подчинение" на ЕС. Той добави: „Подобно на Александър Велики, Борис преряза Гордиевия възел“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа