Брутално. Изнасилванията в Украйна

26838
Брутално. Изнасилванията в Украйна
Снимка: Getty Images

Те не след дълго ще убият мъжа и неколкократно ще изнасилят жената. Но преди това двамата руски войници се опитват да ги сплашат. После нахлуват в къщата на украинското семейство в едно село край Киев. Това се случва няколко седмици след началото на руската нападателна война срещу Украйна.

Изнасилената жена и синът ѝ успяват да избягат. И стигат до Германия. Днес дори не знаят дали домът им в украинското село все още съществува или е бил разрушен от руските войски.

Бивш полски командир каза какво е нужно за успех на украинската контраофанзива

Украинската контраофанзива се задъхва, призна полският генерал Валдемар Скшипчак в интервю за изданието Fronda. Според него, ако въоръж...

Сексуализираното насилие като оръжие

От началото на войната насам расте броят да случаите, в които се говори за сексуално насилие срещу цивилни украинци - жени, мъже и деца. Насилие, извършено от руската армия. До януари 2023-а година украинската прокуратура е стартирала 155 разследвания на такива престъпления.

Прамила Пратън, специалната пълномощничка на ООН за борба срещу сексуалното насилие по време на конфликти, казва, че това е само върхът на айсберга. Защото при сексуализираните насилия жертвите често не подават оплакване. Типичен е точно споменатият случай, който днес се намира в ръцете на германското правосъдие.

Юристите от правозащитната организация Европейски център за конституционни и човешки права (ЕЦКЧП) са подали жалба до германската прокуратура, подкрепена и от украинска група за правна помощ. В жалбата се настоява за наказателно преследване на четирима руски военни, двама от които са високопоставени офицери. Украинските власти вече съдят един от войниците, макар и в негово отсъствие.

Защо се намесва и Германия?

Лукашенко направи нещо странно. Изведнъж

Александър Лукашенко изведнъж се оказа човекът, който помогна на Путин да спре дестабилизацията на Русия посред войната ѝ срещу Украйна...

"Основателен въпрос", казва Андреас Шюлер от ЕЦКЧП. Той обяснява, че в украинското законодателство има някои бели полета - така например не може да се търси отговорност от висшестоящите за деяния, извършени от техни подчинени. "Началниците не могат да бъдат изправяни на съд по обвинения в нарушения на международното право, извършени от техни подчинени. Те не носят отговорност, дори когато са знаели за деянията или е трябвало да знаят за тях, а не са ги предотвратили", казва Шюлер в интервю за ДВ.

Т.е. украинското правосъдие може да преследва двамата войници, които според обвинението са извършили убийство и изнасилване. Но техните командири трудно ще бъдат привлечени под отговорност. А Международният наказателен съд, който води разследвания и в Украйна, навярно също ще се концентрира върху няколко конкретни случая, които възпроизвеждат повтарящ се модел. Както знаете, този съд наскоро издаде заповед за арестуването на руския президент Владимир Путин и на един член от неговия кабинет, които обвинява в отвличане на украински деца от окупираните от Русия територии.

Между обикновените войници и онези, които носят главната отговорност, съществува една "сива зона“, в която се подвизават командири от средните и по-високите звена, предполагаеми извършители на престъпления. Тъкмо в тази сива зона се намесват прокурорските органи на трети държави. "Те се стремят да издействат заповеди за арест, така че, ако въпросните лица бъдат задържани, да им се проведе съдебен процес в Германия или в друга държава", обяснява Шюлер.

Дали изнасилената жена ще види в съда злодеите?

Германия междувременно се е превърнала в пионер в сферата на международното наказателно право, смята Александър Шварц от "Амнести интернешънъл". В процесите срещу сирийския диктатор Башар Асад и с присъдите заради геноцида срещу язидите Германия санкционира юридически тежки престъпления, които по принцип трябва да се гледат от международен съд. По отношение на престъпленията, извършвани в Украйна, германското правосъдие дори се намесва още по време на самия конфликт и провежда свое паралелно разследване.

ВИДЕО: Битка в окопите, украинските сили пленяват руски военни в Донецка област

Трета отделна щурмова бригада на украинската армия показа кадри, на които се вижда как взима няколко руски пленници от 57-а стрелкова б...

"Това е огромен напредък. Ние отдавна твърдим, че бъдещето на международното наказателно право е в ръцете на националните съдилища", казва Шварц. "Има държави, включително Германия, които разполагат с толкова ефикасни механизми за наказателно преследване, че стават дори по-ефективни от международните съдилища."

Така убийството и изнасилването в онова украинско село сега ще влязат като наказателно дело в германски съд. От потърпевшите се иска доста храброст, за да се върнат още веднъж към претърпените жестокости, докато ги разказват пред съда. Да не говорим, че пострадалите украинци ще трябва да го правят в Германия, в чужда страна, на чужд език. Въпреки всичко това изнасилената жена иска този процес. Тя и адвокатите ѝ се надяват да създадат прецедент. "За нас е много важно още от самото начало да поставим ребром въпроса за сексуализираното насилие с надеждата, че това ще накара следствените органи да вземат по лупа този вид деяния", казва Андреас Шюлер. Той припомня, че в миналото много често тази мъчителна тема е била изтласквана на заден план.

Дали изнасилената жена някой ден наистина ще види в съда злодеите, които са ѝ причинили тези страдания? Малко вероятно - поне докато въпросните лица са в Русия. Но международното наказателно право изисква и голямо търпение, а и за този тип престъпления няма давност. "Човек не знае накъде ще поеме светът. Може би извършителите някой ден ще тръгнат да пътешестват", казва Шюлер. "Мислим дългосрочно и отсега подготвяме почвата."

 

Източник: Дойче веле

Първо изявление на "Вагнер" след опита за метеж

Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" увери днес, че централата ѝ в Санкт Петербург работи нормално. Изявлението гласи: "Въпр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com