Бунт, палежи и сблъсъци в редица европейски страни срещу ограниченията заради коронавируса (ВИДЕО)

3361
Бунт, палежи и сблъсъци в редица европейски страни срещу ограниченията заради коронавируса (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Десетки хиляди излязоха по улиците на европейски градове - в Австрия, Нидерландия, Хърватия, Италия, за да протестират срещу новите ограничения заради коронавируса, предаде Би Би Си.

Най-бурни бяха демонстрациите в Нидерландия, като в Хага и Ротердам се стигна до сблъсъци с полицията, която бе принудена да открие стрелба. Протестиращи с качулки на главите хвърляха фойерверки и палиха велосипеди в Хага, а конна полиция разпръсва с палки тълпата. Арестувани са поне 7 души.

В Ротердам пък служителите на реда откриха огън по участници в протеста, заклеймен от градските власти като “оргия на насилието”. Поне трима демонстранти са били ранени, води се разследване. Недоволството в Нидерландия бе предизвикано от наложения миналата седмица 3-седмичен частичен локдаун, който забранява посещението на спортни събития и задължава заведенията да затварят в 20,00 часа.

Хиляди протестират в Австрия и Австралия срещу Ковид мерките

Десетки хиляди излязоха на улиците в Австрия и Австралия в събота с нарастващ гняв поради новите ограничения срещу Ковид-19, наложени в...

Хиляди протестираха във Виена след решението на властите от утре страната да влезе в 20-дневен локдаун, а от февруари ваксинацията да стане задължителна за всички граждани. Демонстранти скандираха “Свобода” и “Съпротива” и освиркаха органите на реда. В хърватската столица Загреб хиляди изразиха несъгласието си със задължителната ваксинация на служителите в публичния сектор. А в Италия за пореден уикенд демонстрираха срещу “зелените пропуски”, което освен за обществения транспорт и публичните места, се изискват и за ходене на работа.

Испанското правителство не планира нови ограничения въпреки нарастването на случаите на COVID-19. Премиерът Педро Санчес защити стратегията на кабинета си срещу пандемията, подчерта, че 89% от жителите на Испания над 12 години са ваксинирани, и настоя, че вирусът може да бъде контролиран.

“Виждаме, че броят на заразените в страната отново расте, но в много по-малка степен от други части на Европа. Трябва да имаме доверие в нашата стратегия и да я следваме. Знаем добре каква е рецептата - ваксиниране и маски”, посочи Санчес. Той обяви и “историческа” инвестиция от 600 милиона евро за модернизиране на туристическия сектор. Премиерът препотвърди и ангажимента на правителството европейските фондове за възстановяване след пандемията да стигнат до всички испанци.

Германия на прага на пета вълна на коронавируса

Най-малко 20 ареста и 7 ранени на митинга в Ротердам срещу ограниченията

Най-малко 20 протестиращи бяха арестувани, а 7 души, включително полицаи, бяха ранени по време на митинг срещу ограниченията заради COV...

От института “Роберт Кох” препоръчват засилването на ваксинацията като единствен начин за справяне с пандемията. Германия може да се изправи пред пета вълна на пандемията от коронавируса - за това предупреди ръководителят на германския здравен институт “Роберт Кох” Лотар Вилер, съобщи ДПА.

Според Вилер решението е в засилването на ваксинацията.

“Ако ограничаването на социалните контакти до минимум и увеличаването на равнището на ваксинация не подобри значително ситуацията, сегашните модели показват, че ще се изправим и пред пета вълна от заразяване”, предупреди Вилер. В момента Германия се бори с четвъртата вълна. Вилер добави, че ситуацията през зимата зависи от това, което хората ще решат да направят в момента и изрази съжаление, че мнозина не са избрали да предприемат относително лесни стъпки.

Ръководителят на здравния институт призова за голямо увеличаване на броя на ваксинациите. “Ваксината е пътят за справяне с тази пандемия”, подчерта Вилер. Имунизацията предоставя много високо равнище на защита, но не дава стопроцентова гаранция, пише в-к Труд.

Институтът “Роберт Кох” призовава да бъдат ваксинирани най-малко 85% от хората между 12 и 59 години и 90% от навършилите 60-годишна възраст. До момента в Германия е имунизирано 67,5% от населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа