България е готова до подкрепи веднага санкции срещу Украйна

18204
България е готова до подкрепи веднага санкции срещу Украйна
Снимка: БГНЕС

България е готова да подкрепи решение за санкции срещу управляващите в Украйна още днес, заяви министър Кристиан Вигенин в Брюксел, където започна извънредният съвет на външните министри от ЕС, предаде БНР.

България ще даде подкрепата си за визови забрани и за замразяване на активи и за прекратяване на износа на екипировка и технически средства, които могат да се използват срещу демонстрантите. Това обяви българският дипломат номер едно, след като вече два дни името на страната ни се споменава сред колебаещите се дали трябва да има санкции. Кристиян Вигенин очаква днес да бъде взето политическо решение за тях, а впоследствие да бъдат уточнени засегнатите лица:

МВР на Украйна разреши използването на бойно оръжие

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко подписа днес заповед за раздаване на бойни оръжия ...

"Ние днес няма да работим с конкретни списъци и имена. Ако вземем такова решение, както се очертава, то ще бъде общо. Предстои на тази база, на база на политическото решение на Съвета да бъде създадена правната рамка и впоследствие да се уточнят и имената на хората, които ще влизат в тези списъци", заяви той.

Запитан дали смята, че трябва да има европейски мерки и към радикалните представители на опозицията, които също носят отговорност за насилието, Вигенин заяви: "Факт е, разбира се, че има такива радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии, които внасят изключително напрежение също в страната и конкретно в Киев, но трябва да сме наясно, че независимо от този факт, основната отговорност за това, което се случва в Украйна, е на управляващите".

И Кристиан Вигенин, както и повечето му колеги, заяви, че решенията ще зависят най-вече от информацията, която ще дадат при завръщането си от Киев външните министри на Полша, Германия и Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com