България и светът против каталунската независимост (ВИДЕО)

5340
България и светът против каталунската независимост (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник. Това е официалната позиция на българската държава, изпратена от Министерството на външните работи, във връзка с обявената от парламента на Каталуния независимост този следобед. Мадрид отговори светкавично, като отне автономията на областта.

"Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания.

Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Автономната област Каталуния на Кралство Испания. Призоваваме всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите. Вярваме в способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите.

Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа. Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са изправени Европа и светът", завършва позицията на българската държава.

Световните реакции - също против

"САЩ смятат Каталуния за неразделна част от Испания и подкрепят мерките на Мадрид, за да съхрани Испания "силна и обединена". Това се казва в разпространено становище на Държавния департамент, изразено от говорителката Хедър Науърт.

"САЩ се радват на голямо приятелство и трайно партньорство с нашия съюзник в НАТО Испания. Каталуния е неразделна част от Испания, а САЩ подкрепят конституционните мерки на испанското правителство, за да поддържат Испания силна и обединена", изтъкна говорителката. Тя добави, че САЩ и Испания "си сътрудничат тясно при споделянето на нашите приоритети в сигурността и икономиката".

Премиерът на Кралство Белгия Шарл Мишел пише в социалните мрежи, че каталунската криза може да бъде разрешена само чрез "диалог".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова испанските власти да следват „силата на закона", а не "законът на силата", след като каталунският парламент обяви независимост. По думите на Туск позицията на ЕС остава същата: "За Евросъюза нищо не се е променило. Испания остава единственият наш събеседник", заявява Туск.

Германия също не признава каталунската независимост. Това заяви говорител на германското правителство, цитиран от AFP Той призова за диалог между правителството в Мадрид и Каталуния.

Испания остава важен член на НАТО, а Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да се разреши в рамките на испанската конституция, заяви и представител на Алианса, цитиран от Reuters.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че испанският премиер Мариано Рахой има неговата „пълна подкрепа“ за налагането на закона и реда в Каталуния, предаде AFP.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че има опасност от „още пропуквания“ в ЕС, след като Каталуния обяви независимост, предаде AFP. Междувременно Великобритания също обяви, че не подкрепя независимостта на областта.

Испанският Сенат гласува отнемане на автономията на Каталуния

Точно в 15:00 часа българско време, испанският Сенат започна дебата за гласува активирането на чл. 155 от испанската конституция. Преди...

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също отхвърли каталунската независимост.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че за Сърбия обявяването на каталунска независимост няма правна легитимност, предаде B92.

Реакциите в Испания

Крайно интересна е позицията на кмета на Барселона Ада Колау, която отхвърли както декларацията за независимост, така и влизането в сила на чл. 155 от испанската конституция. Заради това каталунските комунисти, които са по-малкият партньор в коалицията на каталунския премиер Карлес Пучдемон, поискаха публично тя да си промени мнението и да подкрепи независима Република Каталуния.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес изрази "пълно отхвърляне" на каталунската независимост, пише El Pais. Той заяви, че каталунският лидер Карлес Пучдемон носи пълна отговорност за днешните събития.

Каталуния обяви независимост (ВИДЕО)

В исторически за Испания ден и при невероятно спорни обстоятелства, каталунският парламент взе решение да обяви независимост и да провъ...

"Днес повече от всякога, Пучдемон и Хункерас станаха отговорните за разрива в каталунското общество. И всичко това за нищо“, каза Санчес.

Бившият премиер на Баската автономна област Хуан Хосе Ибарехте обаче поздрави "Каталунската република". "Уважение, привързаност и признание за Каталунската република", написа той в Twitter.

Галисийският националистически блок, който има представителство в регионалния парламент на Галисия, също поздрави Каталуния за обявяването на независимост.

Разнопосочни са и реакциите в социалните мрежи заради историческия за Испания ден. Те варират от подкрепа до пълно отхвърляне на независимостта на Каталуния. Но испанското външно министерство буквално "изби" рибата, като пусна видео в Twitter, в което на английски език обяснява каква държава е Испания, какво представлява Каталуния и на какво се гради хармонията между автономната провинция и испанската държава - със социално и демократично управление, спазващо върховенството на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа