Испанският Сенат гласува отнемане на автономията на Каталуния

5061
Испанският Сенат гласува отнемане на автономията на Каталуния
Снимка: Getty Images/Guliver

Точно в 15:00 часа българско време, испанският Сенат започна дебата за гласува активирането на чл. 155 от испанската конституция. Преди минута активирането беше одобрено - с 214 гласа "за", 47 "против" и 1 "въздържал се", предаде El Pais. За тази вечер вече беше обявено извънредно заседание на испанското правителство.

Активирането на член 155 означава, че Мадрид има вече правомощията да поеме властта над Каталуния, да свали местното правителство и да назначи служебен кабинет, както и да насрочи предсрочни парламентарни избори в испанската автономна провинция - в срок от половин година. Преди днешния исторически ден, испанският премиер Мариано Рахой публично обяви, че иска тези избори да бъдат проведени възможно най-скоро.

Каталуния обяви независимост (ВИДЕО)

В исторически за Испания ден и при невероятно спорни обстоятелства, каталунският парламент взе решение да обяви независимост и да провъ...

Рахой, който вчера (26 октомври) не направи официално изявление, след като каталунският министър-председател Карлес Пучдемон обяви, че оставя в ръцете на местния парламент да реши какво да прави с обявяването на независимост, сега говори пред Сената. Рахой каза, че след като на 10 октомври Пучдемон е обяснил, че парафира декларация, но не обявява независимост, социологически проучвания са показали, че половината население в Каталуния е повярвало, че е обявена независимост на автономната испанска провинция, а другата половина – не.

"Думата "диалог" (бел. ред. - която използва Пучдемон), е хубава, създава чувства. Но испанската конституция и законите ни са продукт на диалог. Диалогът има следните врагове – тези, които нарушават, забравят и игнорират законите и тези, които слушат сами себе си, без да разбират другите. Като премиер на Испания аз бях поканен само да дискутираме условия и времеви рамки за обявяване на независимост на Каталуния. Каталунците трябва да бъдат защитени от нетолерантно малцинство, което си присвоява собственост над Каталуния. Член 155 не е създаден срещу Каталуния, а срещу това Каталуния да бъде тормозена", каза Рахой. Той, обаче, напусна залата, преди Сенатът да гласува искането му за активиране на чл. 155 от испанската конституция, с който Мадрид може да свали регионалните власти в Каталуния, да овладее полицията, каталунските обществени медии и системата на управление и да свика предсрочни парламентарни избори в рамките на до 6 месеца.

Сенатор Бернат Пикорнел от Каталунската крайна левица пък видя днешния ден като "ден на нерви, но и на голяма надежда за тези, които милеем за независимостта".

При обсъжданията в Сената се стигна до спречквания и относно баските. Говорителят на Баската националистическа партия в горната камара на испанския парламент Йокин Билдарац заяви, че "съществува баска нация", на което сенатори от Испанската народна партия отвърнаха с викове: "Не съществува".

Всичко това се случва на фона непрестанни възгласи "Свобода, свобода" на площада пред каталунския парламент. Припомняме, че час по-рано той обяви независимост на Каталуния и я прогласи за република.

Хиляди се събират, за да бранят каталунския парламент

Организации, подкрепящи независимостта на Каталуния, призовават хората да отидат пред парламента, за да защитят позицията си. Това съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа