Цените на всички храни се понижават, но не и на зърнените култури

2389
Цените на всички храни се понижават, но не и на зърнените култури
Снимка: iStock

Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана като цяло стабилен през октомври, като покачващите се цени на зърнените култури се компенсират от спада на котировките на други основни продукти, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се е увеличил с 3% през месеца. Световните цени на пшеницата са се повишили с 3,2%, отразявайки най-вече несигурността, свързана с Черноморската инициатива за зърно, както и ревизия надолу за доставките в САЩ. Международните цени на зърното са се увеличили с 3,5% от септември, като цените на царевицата са се повишили още повече поради по-ниските перспективи за производство в САЩ и ЕС, заедно със сушата в Аржентина и несигурността относно износа от Украйна. Международните цени на ориза са се увеличили с 1%.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се е понижил с 1,6% през октомври и е останал с близо 20% под нивото си от година по-рано. Покачващите се международни котировки на слънчогледовото олио са били повече от компенсирани от по-ниските световни цени на палмовото, соевото и рапичното масло.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е понижил с 1,7%, като цените на всички млечни продукти са се понижили от септември. По-ниските от очакваните покупки от страна на Китай, слабото търсене на внос и отслабването на еврото спрямо щатския долар са подкрепили спада през октомври. 

Индексът на цените на захарта на ФАО се е понижил с 0,6%, подкрепен от подобрените перспективи за производство в Индия. Фактори като дъждовете, възпрепятстващи напредъка на прибирането на реколтата в Бразилия, силното търсене на внос от Индонезия и Китай и по-високите котировки на цените на етанола в Бразилия, са ограничили месечния спад на цените на захарта.

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от често търгувани хранителни стоки, е достигнал средно 135,9% през октомври, което е незначително под нивото му през септември. С последната актуализация индексът се е понижил с 14,9% спрямо историческия си връх, регистриран през март 2022 г., докато е останал с 2% над нивото си през октомври 2021 г.

Индексът на цените на месото на ФАО се е понижил с 1,4% през октомври в сравнение със септември, като международните цени на овче, свинско, говеждо и птиче месо намаляват поради като цяло слабото глобално търсене на внос и увеличаващите се доставки за износ.

Сега се прогнозира световното използване на зърнени култури през 2022/2023 г. да спадне до 2 778 милиона тона, с 0,7% под нивото от 2021/22 г. По същия начин се прогнозира, че световните запаси от зърнени култури в края на сезоните през 2023 г. ще се свият с 2% спрямо началните си нива, до 841 милиона тона.

Въз основа на тези прогнози се предвижда световното съотношение на запасите от зърнени култури към употребата да намалее до 29,4% през 2022/23 г. от 30,9% през предходната година. Световната търговия със зърнени култури през 2022/23 г. се очаква да регистрира свиване от 2,2% до 469 милиона тона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа