В Габон пускат сваления президент да си ходи, в Мали има военна операция

2381
В Габон пускат сваления президент да си ходи, в Мали има военна операция
Снимка: Getty Images

Сваленият с преврат президент на Габон Али Бонго е свободен да напусне страната и да пътува в чужбина, каза лидерът на преврата, който го свали, предаде БГНЕС.

"Той има свобода на движение... и може да пътува в чужбина, ако желае", посочва генерал Брис Олигуи Нгуема в изявление, прочетено по държавната телевизия.

Бонго, който беше на власт от 14 години, беше под домашен арест след военния преврат от 30 август, извършен без кръвопролития по-малко от час след като партията му обяви преизбирането му при гласуване, окачествено като измамно от превратаджиите. "Като се има предвид здравословното му състояние, бившият президент на републиката Али Бонго Ондимба има свобода на движение. Той може да пътува в чужбина, ако желае да извърши медицинските си прегледи", каза полковник Улрих Манфумби Манфумби, прочитайки прессъобщение, подписано от Олигуи, който в понеделник положи клетва като преходен президент.

Още: Превратаджиите в Габон отвориха отново границите

Бонго получи сериозен инсулт през октомври 2018 г., който го остави физически увреден, като особено трудно движи десния си крак и ръка.

Военна операция в Мали

Междувременно, хунтата в Мали, която също дойде на власт по силов начин, заяви, че е извършила въздушни удари срещу "терористични групи", които са планирали атаки в северната част на страната.

"Извършени са превантивни въздушни удари на FAM (въоръжените сили на Мали), последвани от въздушна операция, насочени към въоръжени терористични групи, включително издирван терористичен лидер", написа армията в профила си в Twitter.

Още: Африканският съюз замрази членството на Габон заради преврата

Според нейната версия, терористични групи са "упражнили натиск върху мирното население на 35 километра (22 мили) северно от Тимбукту". Местните власти твърдят, че Тимбукту е под джихадистка блокада от края на август. Военните казаха, че са унищожили превозно средство по време на операцията и са открили "оборудване за производство на импровизирани взривни устройства и големи количества боеприпаси".

От 2012 г. Мали е в плен на дълбока криза на сигурността, която започна на север и се разпространи в центъра на страната, както и в съседните Буркина Фасо и Нигер. Хунтата в Мали, която завзе властта през 2020 г., превърна суверенитета в основен приоритет. Мироопазващите сили на ООН MINUSMA от 13 000 членове, които за първи път бяха разположени в Мали през 2013 г., трябва да напуснат страната до края на годината по искане на хунтата.

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за санкции срещу Мали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com