Десет факта за Парижката "Света Богородица" (СНИМКИ)

31976
Десет факта за Парижката "Света Богородица" (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Строена между ХІІ и ХІV век, "Нотр Дам дьо Пари" (Notre Dame de Paris), позната още като Парижката "Света Богородица", има огромна историческа стойност, не само за Франция, но и за целия свят. Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон.

Хиляди туристи прекрачват прага ѝ всеки ден и се наслаждават както на външната така и на вътрешната ѝ красота. До фаталния 15 април, в който храмът бе погълнат от пламъците. Представяме ви десет факта за катедралата, събрани от изданието Mental Floss и цитирани от Standartnews.

Под католическата църква лежи град от езически времена

Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е разположена "Нотр Дам", някога е бил галско-римски град с името Лутеция. Възможно е дори катедралата да е построена върху останките на езически храм. Изследователите подозират това, тъй като при разкопки на мястото през 1710 г. са открити останки от олтар със скулптури, посветени на римския бог Юпитер и други стари божества.

На покрива на катедралата има цяла гора (вече унищожена от пожара)

Катедралата има някои от най-старите оцелели в Париж рамки от дървесина, в т.ч. дървета от над 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Всяка греда е направена от отделно дърво. Затова и цялата тази конструкция е известна като "Гората". По всяка вероятност обаче това богатство вече е изгубено.

28 "крале" са изгубили главите си в нея по време на Френската революция

През 1793 г. в разгара на Великата френска революция, 28 статуи на библейски крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата. (По-рано същата година гилотината обезглавява крал Луи ХVІ, затова и побеснелите революционери нападат символи на монархията) Оцелелите статуи, открити по-късно, днес са в музея "Клюни".

Двете най-известни кули на "Нотр Дам" не са близнаци

На пръв поглед те наистина изглеждат сякаш са идентични. Детайлен преглед показва, че северната кула е малко по-голяма от южната. Както всички други елементи на катедралата, те са строени в продължителен период от време, а това е демонстрация на колаж от архитектурни течения, а не визия, родила се чрез творческия гений на един-единствен архитект.

Веднъж камбаните на храма били разтопени, за да се направят оръдия

Не само кралете статуи, но и цялата катедрала става жертва на "Новото време", въведено от дейците на Френската революция. Те нареждат от християнски храм сградата да бъде променена и да изразява Култа към Разума. Почти всичките ѝ камбани тогава са претопени и отиват за направата на оръдия за революционерите. Звукът на хора от камбани е възстановен едва в близката до нас 2013 година.

Наполеон и Виктор Юго спасяват "Нотр Дам"

Когато Наполеон Бонопарт решава да се короняса за император през 1804 г. в "Нотр Дам", сградата е в лошо състояние. Вековете упадък и нанесените от революцията щети са я довели до ръба на разрухата. Именно Наполеон връща статута ѝ на църква и провежда церемонията си зад стените ѝ. С това поставя начало на новия живот за "Нотр Дам".

Разбира се, "виновник" "Нотр Дам" да бъде едно от бижутата на света е и най-големият и обичан френски писател Виктор Юго. В романа си "Парижката Света Богородица" (1831 г.) той използва сградата като персонификация на самата Франция. Книгата и до днес се слави с огромен успех, а в онези времена през ХІХ век води до организирането на акции за възстановяването на храма под наставленията на известните по онова време архитекти Жан-Баптист-Антоан Ласю и Южен Виоле-ле-Дюк.

Чудовищата по двете главни кули са от по-нови времена

Не от Готическата епоха, която би трябвало да изразяват, а от средата на ХІХ век са гаргойлите и химерите, поставени по ъглите. Виоле-ле-Дюк нарежда поставянето им, вдъхновен от тяхното нееднократно споменаване в романа "Парижката Света Богородица" на Юго.

Кулата "Стрелата" е свещен гръмоотвод (вече унищожена от пожара)

Фотографии на катедралата от преди злополучния сегашен пожар показват, че на върха на най-високата кула на храма, наричана "Стрелата", е имало петел, който е имал не просто декоративна стойност. През 1935 г. три реликви - предполагаемо парче от трънения венец на Христос, както и миниатюрни останки от Св. Дени и Св. Женевиев (двамата светци-зикрилници на града) са вкарани в металното тяло на птицата. Оттогава се носи мълвата, че идеята е била да се създаде един вид "свещен" гръмоотвод, който да пази богомолците вътре в храма.

Смята се, че органът в храма е най-големият във Франция (вече унищожен от пожара)

Органът в "Нотр Дам" има повече от 8000 тръби (някои останали още от ХVІІІ век). Съмнения по въпроса, разбира се, съществуват, но след сегашния пожар това няма как да бъде установено. С трагедията се слага край и на огромните усилия, положени по органа в катедралата, засвирил отново през 2013 г. по случай 850-годишнината на "Нотр Дам".

Всички пътища водят до "Нотр Дам"

Тълпите от туристи обикновено не забелязват нещо, което се намира край катедралата - обозначаващ надпис със звезда с осем лъча, вписани в камък. Надписът гласи "Нулева точка на пътищата във Франция". Тя се използва за измерване на разстоянията между Париж и другите населени места във Франция. Поставена е там през 1924 г.

Снимки: Getty images/Guliver, Pixabay

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа