Die Welt: Опасната игра на Орбан на Балканите

9663
Die Welt: Опасната игра на Орбан на Балканите
Снимка: Getty images

Въпросът за ролята на Унгария на Балканите и особено спрямо Република Сръбска в Босна и Херцеговина прониква и в германските медии. Съмнителна е и ролята на унгареца, комисар по разширяването, въпреки че той отрича всичко.

Германският Die Welt обръща внимание на това в статията "Опасната игра на Орбан в Западните Балкани" с подзаглавие: "Унгария - членката на ЕС и НАТО, която подкрепя стремежите за отцепване на босненските сърби "

Популисти и ваксинирани антиваксъри - кои са те и по какво си приличат? (СНИМКИ)

Що е то популистка партия? Що за политици са те? Често чуваме това название, но знаем ли на какво се дължи и какво представлява? На пр...

В статията авторът Каролина Друтен припомня посещението на Виктор Орбан в Баня Лука миналия ноември и изявление, направено в Република Сръбска по това време, че те "се радват на пълна подкрепа от премиера Орбан и унгарската държава", включително за отделяне от Босна и Херцеговина.

Въпреки кризата, заплашваща както НАТО, така и ЕС, авторката оценява, че „тези опасения изглежда не играят роля в Будапеща. Орбан ще блокира всеки опит на Европейския съюз да санкционира Додик. И повече от това: Унгария предостави 100 милиона евро помощ на Република Сръбска.

Статията на Die Welt цитира босненския анализатор Жасмин Муянович, който казва, че "Будапеща финансира опит за унищожаване на Босна и Херцеговина". Вестникът също така цитира заключението му, че Орбан преследва собствена идея за "християнска Европа", в която Додик ще бъде още едно звено във веригата от нелиберални режими, които Орбан иска да допусне в Европейския съюз със съюзници в собствената си нелиберална коалиция - и тук на първо място е страна като Сърбия.

Германският вестник повдига също въпроса за ролята на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели като „роден в Унгария и лоялен последовател на Орбан“. Всъщност ролята му го задължава да представлява общите интереси на Съюза, а не страната по произход. Но има съмнения за това, твърди изданието.

То припомня документ на ЕС, показващ "извънредна мярка" за координация между Вархели и сецесионистите в Република Сръбска, написана преди противоречиво гласуване в парламента на РС. В него Вархели не само се споразумява за датата на парламентарната сесия, но и „за мораториум върху закон за едностранно оттегляне от държавните институции за срок от шест месеца, пише в документа, стигнал до редакционната колегия.

Унгария въведе държавно регулиране на цените на храните

Унгария задържа цените на шест основни хранителни продукта на нивата им от 15 октомври 2021 г. Това оповести премиерът Виктор Орбан, ци...

Група евродепутати, призоваващи за разследване на ролята на Вархели, също е цитирана: „Ако има някакво съмнение относно безпристрастността и неутралността на Европейската комисия, деликатният геополитически баланс е неминуемо застрашен“. Die Welt също така обвинява Брюксел, че "запълва проблемите на Балканите само с пари и не оказва съпротива на националистите". Държавите от региона са получили около 700 милиона евро само за реформи от 2014 до 2020 г. „Няма конкретен напредък, както показва последният доклад на одиторската служба на ЕС“.

„The Magyar Nemzet“, вестник, близък до правителството на Виктор Орбан, публикува обширен разговор между техния кореспондент в Брюксел Тамара Джуди и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели. Още в заглавието той твърди: „Всички твърдения, като споразумение с лидерите на Република Сръбска, в стремежа им да се отделят, са „фалшиви новини“:

„Когато дойдох в БиХ през ноември миналата година, направих официално изявление за пресата, в което повторих възгледите си. Делегацията на ЕС в тази страна излезе с идентично изявление. Очакваме босненските сърби да се върнат в правителството и парламента и да участват отново в президентството. Не е в интерес на Босна и Херцеговина, нито в интерес на републиката на босненските сърби да продължи това разделение или да забрани работата на държавните институции. Казах всичко това много ясно на президента Милорад Додик“, твърди Вархели.

Попитан от унгарски журналист как „някои журналисти в Брюксел“ намират за критично, че назначеният от Унгария комисар също „неясно повдига въпроса за институциите за върховенство на закона в Западните Балкани“, Вархели каза: „Това е проблем, за който не бива да се съди според етнически критерии. Но отивам още по-далеч: който изрази такова мнение, не изразява истинска европейска позиция. Възложени са ми задължения и се опитвам да ги изпълнявам, доколкото знам и мога. Това важи независимо на коя държава съм гражданин. Съдържанието на правомощията ми е без съмнение, а когато става дума за Балканите, ние следваме ясни критерии. Постигнатите резултати нямат нищо общо с моята личност или етническата ми принадлежност. Моята задача е да създам стимули за постигане на тези резултати и да се уверя, че всички балкански региони разбират ползите от съвместната работа.“

Ентусиазирани критици на еврокомисаря са медии като „Гардиън“ и „Ал Джазира“, които от своя страна съобщават за критики на Вархели за "нефункционалността" на официално Сараево, което лесно може да напусне страната без значителна финансова помощ.

Орбан вбеси мюсюлманите в Босна и Херцеговина

Босненски официални лица и религиозни лидери осъдиха предположенията, изказани от унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговия...

Миналия декември турската програма TRT също зададе въпроса „Помага ли ЕС за „унищожаването“ на Босна и Херцеговина?“, като също подчерта ролята на Унгария - и по-специално тази на комисаря по разширяването Вархели в Република Сръбска и сепаратистките стремеж там.

Освен медиите, критики се чуват и от асоциации като базирания в Берлин Съвет за политика за демократизация, който публикува в акаунта си в Туитър пълното съдържание на "таен" нон-пейпър на ЕС за политиката му спрямо Република Сръбска и Босна и Херцеговина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа