Джамбазки и Каролев на едно мнение - евробюрократите като Юнкер да замълчат за Brexit

1565
Джамбазки и Каролев на едно мнение - евробюрократите като Юнкер да замълчат за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Това, което според мен натежа за Brexit, беше нелегалната емиграция – 300 000 души годишно. Да, това не е политика на Брюксел, но липсата на ясен сигнал от страна на Европейския съюз повлия. Друг силен момент беше бъдещето членство на Турция в ЕС (бел. ред. - Великобритания е против). Третата група въпроси са от сферата на икономика – политиката на Брюксел им пречела да се договорят за Трансатлантическото търговско споразумение (ТПТИ, ТТИП), възможността да се работи в Индия и Пакистан, изброи евродепутатът Ангел Джамбазки.

Абсолютно убеден съм, че изборът на Великобритания е емоционален, не рационален – това обаче важи и за двете страни по плебисцита. Какво обаче ще стане сега – изобщо не е ясно, заяви икономистът Владимир Каролев пред Нова телевизия. Той припомни, че вече има над 3 млн. подписа за нов референдум. Освен това Шотландия и Ирландия не са съгласни на Brexit, а Борис Джонсън, който беше водеща фигура за Brexit, сега дава назад и иска да не се бърза. Мен повече ме притеснява, че евробюрократи като Жан-Клод Юнкер, като Марти Шулц, призовават моментално да започне процедура за излизане, каза Каролев. Ангел Джамбазки се намеси, че такива като Юнкер не се избират пряко и това дразни британците, а и не само. Пращаме Бареков, а очакваме Чърчил, веднага го засече водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова, цитирайки изказване на Иван Бедров за прекия избор в рамките на ЕС.

Мартин Заимов: Brexit е сериозен конфликт между поколенията

В момента в който зададеш подобен въпрос трябва да си готов, че ще има отговор, който не ти харесва. Младите не само в Лондон, но и в д...

Престанете да се месите навсякъде, където не ви е работа, призова Джамбазки по отношение на „назначаваните евробюрократи”. Намесата, свръхцентрализацията пречат, излезе от думите му. Според него свободата на пазара помага много повече и Европейският съюз е успешен икономически проект по този начин, подчерта евродепутатът. Той иска в ЕС решенията да се вземат единодушно, а не с мнозинство, защото при мнозинство винаги имало „натикано в ъгъла малцинство”. И даде примери за абсурдни намеси в живота – например семейно право, „кривите краставици”, дали да има оливарници в ресторанта и т.н.

Защо гласуваха различно Лондон и английската провинция – Лондон не е английски град, а емигрантски град, каза Джамбазки. Федералистичната държава Европейски съюз беше разрушена на 23-ти юни, смята евродепутатът. И той, и Каролев са на мнение, че броят на еврочиновниците трябва да бъде намален, както и заплатите им. Икономистът подчерта обаче, че половината от емигрантите във Великобритания са от бивши британски колонии, а на Острова можеш да живееш добре от социални помощи и без да имаш един работен ден.

Полша, Финландия, Унгария, Австрия, дори Франция – това са държави с такива обществени разделения, както във Великобритания, смята още Ангел Джамбазки. А Владимир Каролев посочи и, че ще е много важно мнението на Холандия, защото те дават най-много пари на глава от населението за общия бюджет на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа