Джихадистки книги се разпространяват в британските затвори с благословията на властите

6034
Джихадистки книги се разпространяват в британските затвори с благословията на властите
Снимка: Gettyimages

Книги с ислямистки, расистки, хомофобски и антисемитски призиви се разпространяват активно сред затворниците в Англия и Уелс и то с благословията на властите. Това твърди бивш съветник на британското правителство пред Newsweek.

Харас Рафик, директор на фондацията Quilliam, която се бори срещу екстремизма, казва, че затворите на Острова са „инкубатори за джихадисти“, тъй като позволяват на излежаващите присъди да четат писанията на проповедника Абул Ала Маудуди. Маудуди, който умира през 1979 г., е смятан за „дядото на ислямизма“.

Аржентина разпитва британския посланик заради обвинения в шпионаж

Аржентина привика на разпит британския посланик след като в местни медии бяха публикувани съобщения, че Лондон е шпионирал южноамерик...

„Той е призовавал за яростен джихад и създаването на халифат. Вярвал е, че грешниците трябва да се убиват с камъни и всеки, който смени религията си, трябва да бъде екзекутиран“, обяснява Рафик, който е бил съветник на британското правителство по въпросите на екстремизма през 2005 г., когато е извършен атентата в лондонското метро.

Хана Стюарт, друг експерт по въпросите на ислямизма и тероризма, твърди, че идеите на Маудуди са „ужасяващо жестоки“ и разкритията за разпространението им са „притеснителни“.

„Маудуди изразява възгледите, които движат всеки джихадист. Книгите му проповядват това, което в момента прави „Ислямска държава““, казва тя.

Разследване на Newsweek е установило, че само през миналия месец стотици копия на анализите на Маудуди на Корана са били разпространени сред имамите в затворите, а и сред други затворници. Книгите са доставени от Института „Маркфийлс“, част от Ислямската фондация – британска организация, която публикува образователни материали за исляма. Представител на фондацията потвърди, че „творбите“ са издадени от нея, но заяви, че не са знаели къде се дистибутират. Смята се обаче, че организацията е близка до „Мюсюлмански братя“. Именно тя преди време публикува коментарите на Корана на Саид Кутб – човекът, когото Осама бин Ладен определя за свое вдъхновение.

Еврокомисар иска обща прокуратура на ЕС заради джихадистите

Между 5 и 6 хиляди европейски доброволци, близо 1500 от които са французи, са заминали за Сирия, за да влязат в редиците на джихадистит...

Оказва се, че единствения забранен автор в затворите е Анвар ал-Аулаки, роден в САЩ мюсюлманин, проповядващ джихад срещу Америка и свързан с атентатите от 11 септември.

Министерството на правосъдието на Великобритания е отказало коментар по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа