Догодина Южна Осетия прави референдум за присъединяване към Русия

1405
Догодина Южна Осетия прави референдум за присъединяване към Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Референдум по въпроса за присъединяването на Южна Осетия към Руската федерация ще се проведе през 2017 година. Съответното заявление беше подписано от президента Леонид Тибилов и председателя на парламента Анатолий Бибилов.

„Ръководейки се от дългосрочните интереси на народа на Южна Осетия и стремейки се да се осигури стабилна обществено-политическа обстановка в Република Южна Осетия, заявяваме подкрепа за решението на политическия съвет при президента на Република Южна Осетия от 26 май 2016 г. за целесъобразността от провеждането на референдум по въпроса за присъединяване на Република Южна Осетия към Руската Федерация през 2017 година“, се казва в заявлението.

Тази година ще се проведе референдум за обединяване на Русия и Южна Осетия

През тази година в Южна Осетия ще се проведе всенароден референдум за това дали републиката да се обедини с Русия, пише Комсомольская п...

В документа се посочва, че гласуването ще се проведе след президентските избори в републиката.

Южна Осетия е историко-географска област в Северна Грузия, бивша автономна област, самопровъзгласила се за независима република, но само частично призната. От 1922 до 1990 г. тя образува Южноосетинската автономна област. Понастоящем върху нейната територия е разположена частично признатата държава Република Южна Осетия. Независимостта на Южна Осетия е призната само от Русия през 2008 г, от Никарагуа, Венецуела, Тувалу и Науру през 2009 г., от частично признатата Абхазия и непризнатите Нагорни Карабах и Приднестровие.

Грузия отказва да признае независимостта на тази държава и да използва в официалните документи названието „Южна Осетия“. Грузинските власти обикновено ползват названието „Самачабло“ (по фамилията на княз Мачабели, управлявал тези земи през 1785–1801 г.), въведено в употреба от президента Звиад Гамсахурдия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа