Двама българи получиха гражданската награда на Европарламента

867
Двама българи получиха гражданската награда на Европарламента
Снимка: iStock/Guliver

Иван Николов и Мариана Пенчева получиха гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Това стана на церемония в НС, днес 30 септември, на която присъстваха народни представители, дипломати и евродепутати.

На нея бяха и заместник-председателят на парламента Димитър Главчев и ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев.

Иван Николов, номиниран от евродепутата Андрей Ковачев, е поет, публицист и общественик. Той е председател на българския Културно-информационен център „Босилеград”.

Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната.

"Мариана Пенчева е учител и е номинирана от евродепутата Георги Пирински. След затварянето на Основно училище „Васил Априлов” с функциониращ към него пансион в дряновското село Гостилица, тя отглежда и възпитава в дома си девет деца от бедни семейства", обясниха по време на церемонията от българското бюро на Европейския парламент.

"Мариана учи своите момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен“, така евродепутатът Пирински аргументира номинацията на Пенчева.

Вижте българските номинации за Наградата за европейски гражданин

Три са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент (ЕП), предложени от ...

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев се срещна с отличените българи и ги поздрави за наградата.

Пред репортер на Actualno.com самата Пенчева изрази радостта си от наградата. "Децата са нещото, което ме мотивира всеки ден. Учим се взаимно на търпение, на всеотдайност, на обич, на щедрост. Ние имаме толкова, колкото сме получили от хората, готови да ни помогнат в нашето начинание, и сме благодарни", допълни тя.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. През 2016 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата. Селекцията им беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом.

В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц, Анели Ятенмяки, Димитриос Пападимулис и бившият председател на ЕП Енрике Барон. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки класираха двете български номинации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа