Една нощ в интензивно отделение в Германия

8446
Една нощ в интензивно отделение в Германия
Снимка: iStock

Нощната смяна в интензивното отделение на Университетската болница в Мюнстер започва в 20:30 часа и продължава цели 11 часа. Понякога нощите са по-спокойни от дните, но друг път е точно обратното. В свой репортаж от интензивното отделение на Мюнстерската болница АРД разказва за медицинската сестра Лаура Блинд.

Изтощителна работа, която изисква извънредна концентрация

Всяка сестра в екипа, от който е част и Лаура Блинд, се грижи за двама души. Шест медицински сестри са на смяна през нощта. Въпреки че повечето пациенти са в безсъзнание в момента, екипът не отделя поглед от машините, които показват жизнените показатели на болните - сърдечен ритъм, кръвно налягане, сатурация. Понякога Лаура изпада в паника, разказва тя пред АРД. "Но постепенно всичко се превръща в един вид рутина, дори спешните случаи. Научаваш се”, добавя медицинската сестра.

Всички, които работят в интензивното отделение, са наясно, че по всяко време може да се случи нещо сериозно. Затова и е от изключителна важност да са концентрирани. Казват, че дори рядко им остава време да си поемат въздух, пише АРД. Причината - освен грижата за пациентите, медицинските работници се занимават и с много бюрокрация. Всичко трябва да се записва надлежно. "Тази работа е не просто изтощителна, но трябва да си нащрек по цяла нощ, да внимаваш за всякакви неща”, разказва Лаура.

По-добри условия

Въпреки това тя никога не би се отказала от работата си, четем в репортажа на германската обществено-правна медия. Блинд обаче иска тя и колегите ѝ да имат по-добри условия на труд. Затова и протестира през миналата година - не за повече пари, а за намаляване на натовареността на медицинските работници, за да имат те повече време за пациентите. Миналогодишната стачка на медицинските сестри продължи 77 дни, припомня АРД.

"Ако можем да отделяме повече време на пациентите, тогава може да открием нещо, което иначе пропускаме, ще можем да се погрижим за пациента, ако е стресиран. А сега си мисля само, че трябва да стигна и до следващия пациент”, разказва Лаура.

Последното решение в тяхна полза вече се усеща от екипа тук - по-рядко им се случва да остават в извънработно време. Ще бъде въведен и нов софтуер, с който да се отчитат часовете, които всеки е изработил. Но в отделението на Лаура промяната вече се усеща - преди всяка сестра се е грижела за трима пациенти, а не за двама, разказва АРД. Въпреки това е често срещана практика в Германия една медицинска сестра да се грижи дори за повече от трима пациенти .

Нужни са и чуждестранни работници

Целта е, ако се налага, медицинските екипи да могат ефективно да се грижат за пълни болници. Затова е необходимо да се наемат нови хора. В момента в болницата в Мюнстер работят около 1500 души на пълно работно време. В следващите три години към екипа трябва да се присъединят и 550 чуждестранни специалисти, обясняват от мениджмънта на болницата пред АРД. Причината е, че Германия изпитва големи трудности с недостига на кадри.

На теория подписаното споразумение след стачките е подобрило ситуацията. Това обаче със сигурност не е достатъчно за всички. Проблеми продължава да има. Най-големият от тях в следващите години ще бъде търсенето на нови кадри.

За Лаура Блинд е важно, че това, което върши, е нещо специално. И затова тя казва, че обича работата си, колкото и да е изтощителна. "Помагаме на хората в извънредни ситуации. И всеки път разбираш колко си важен ти и това, което правиш”, казва медицинската сестра пред АРД.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com