ЕК назова условията за подаване на заявка за ЕС от Босна и Херцеговина

2102
ЕК назова условията за подаване на заявка за ЕС от Босна и Херцеговина
Снимка: Getty Images

Властите на Босна и Херцеговина, преди да подадат заявка за членство в Евросъюза, трябва да изпълнят две изисквания на общността, заяви европейският комисар по политиката на съседство и разширение Йоханес Хан, цитиран от РИА Новости.

"Босна следва да реши поне два нерешени въпроса, преди да подаде заявка за членство – това са изпълнение на споразумението за стабилизация и асоциация, а също внедряване на механизма за работа с нас", казал Хан пред журналисти в Брюксел.

Босна ще кандидатства за членство в ЕС в началото на 2016 г.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Църнадак заяви, че страната ще подаде молба за членство в ЕС още в началото...

В отговор на въпрос, готова ли е Еврокомисията Сараево да подаде заявка в близките две седмици, Хан отвърнал: "Те винаги могат да подадат заявка, но всичко зависи от това, каква ще бъде реакцията. От страна на членовете на ЕС тя ще бъде такава: изисква се изпълнението на определени критерии."

По-рано през януари властите на Босна и Херцеговина информираха председателстващата Евросъюза Нидерландия за намерение в скоро време да подадат заявка за членство в ЕС.

Според външния министър на Нидерландия Берт Хундерс, в случай на подаване на заявка, първоначално тя трябва да се разгледа от Еврокомисията, а окончателното решение ще бъде взето от Съвета на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа