ЕК обещава 11 млрд. евро на Украйна за три години

12544
ЕК обещава 11 млрд. евро на Украйна за три години
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи план за помощ за Украйна в размер на 11 милиарда евро до 2017 година. Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Брюксел, който представи подготвен пакет от европейската помощ за Украйна.

ЕК обещава да помогне на Украйна с 11 милиарда евро за периода до 2017 година. Парите ще бъдат отпуснати до подписването на споразумението за асоцииране и свободна търговия с ЕС, но само при спазени всички условия на МВФ.

Пакетът ще включва 1,6 милиарда евро заем, от които 610 милиона евро са от бюджета на ЕС и могат да бъдат разпределени в близко бъдеще. Председателят на Европейската комисия подчерта, че Украйна трябва да създаде пълноправно правителство, което представлява интересите на всички жители.

Още вчера от Брюксел обявиха, че дават 610 млн. евро на Киев, за да може да покрива задълженията си към "Газпром". Руският енергиен монополист вече обяви, че от април премахва намалението на цената на газа за Украйна. Днес стана ясно, че ЕК е готова да даде още 500 млн. евро на Украйна за газовите доставки.

По времето на бунтовете срещу Виктор Янукович Русия обеща 15 млрд. долара на Украйна и дори преведе транш от този заем, но след като Янукович падна от власт, заемът беше замразен.

В дългата си реч в защита на Украйна Барозу не спомена за възможността страната да се присъедини към ЕС. Председателят на Европейската комисия специално подчерта, че "всички европейски държави и организации трябва да положат максимални усилия, за да намерят пари, с които да се помогне на Украйна".

"Днес за първи път от много години сме изправени пред реалната заплаха за мира и стабилността в Европа , така че всички европейски играчи трябва да направят всичко възможно, за да се гарантира стабилност в Украйна", обясни Барозу.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа