ЕК: Обновената Шенгенска информационна система вече работи

1274
ЕК: Обновената Шенгенска информационна система вече работи
Снимка: iStock/Guliver

Обновената Шенгенска информационна система (SIS) започна да работи от днес, съобщиха световните агенции, като се позоваха на изявление на Европейската комисия. Европейската база данни за издирвани или изчезнали лица, както и за нелегални имигранти, е разширена в модернизирана версия, за да могат да се подават повече сигнали.

"Днес обновената Шенгенска информационна система започна да работи. Това е най-широката система за граничен контрол и обмен на информация в Европа. Тя включва информация за издирвани или изчезнали лица, за граждани на трети страни, които нямат правно основание да се намират на територията на ЕС, както и за открадната или изчезнала собственост - оръжия, транспортни средства, документи за самоличност. Тя е основа на най-усъвършенстваната в света система за граничен контрол, която изграждаме", съобщи Европейската комисия, цитирана от Нова телевизия.

Демерджиев: България в Шенген е от интерес за ЕС, а не просто благоволение

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе работно посещение в Хърватия по покана на своя колега Давор Божинович....

Създадена през 1995 г., системата позволява обмен на информация между националните органи на страните от Шенгенското пространство, отговарящи за сигурността и имиграцията в зоната на свободно движение, където е премахнат контролът по вътрешните граници, припомня АФП.

Освен снимки и пръстови отпечатъци, Шенгенската информационна система вече съдържа "нови видове биометрични елементи", като например следи, открити на местопрестъпления, и ДНК данни, но само във връзка с изчезнали лица, се казва в изявлението на ЕК.

В допълнение към сигналите за изчезнали лица националните органи (полиция, митнически служители, гранична охрана и др.) могат да въвеждат и данни за определени категории уязвими лица, като например деца, за които съществува риск да бъдат отвлечени, или потенциални жертви на трафик на хора.

За да се борят с нелегалната имиграция, страните от Шенгенското пространство вече са задължени да подават сигнал чрез Шенгенската информационна система, когато вземат решение за връщане на гражданин на трета държава, който няма законно право да остане в ЕС, за да могат да проверят дали лицето действително е напуснало територията на съюза.

Журналист от Хърватия: В ЕС не се гледа сериозно на България

Още е рано за някаква съществена промяна, но се усеща малко по-голямо спокойствие, свързано с практичните неща от живота. Например - ня...

Новата актуализирана версия на Шенгенската информационна система функционира в 30 европейски държави (26 страни членки на ЕС, както и държавите, асоциирани към Шенгенското пространство - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн). Присъединяването на Кипър към Шенгенската информационна система е планирано за лятото на 2023 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Сунак призова торите да не губят доверие в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа