ЕК обсъжда инкриминирането на езика на омразата

2513
ЕК обсъжда инкриминирането на езика на омразата
Снимка: iStock/Guliver

Министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС провеждат неформална среща в Лил, Франция. Водеща тема на дискусиите е включването на речта на омраза и престъпленията от омраза в списъка на така наречените "европейски престъпления". Целта е да се даде единен отговор на нарастващите заплахи за правата на европейските граждани, предизвикани от екстремистки, расистки и хомофобски изказвания срещу отделни лица, малцинствени общности и групи, които ги стигматизират и често водят да психически тормоз и физически посегателства.

В дискусиите се включиха и водещи интернет платформи като Гугъл и Мета-Файсбук. Те представиха опита си за премахване на незаконното съдържание онлайн в сътрудничество с правосъдните органи. В изказването си министър Надежда Йорданова подкрепи инициативата на Европейската комисия за включване на престъпленията на омраза и мотивирани от омраза. Тя подчерта нуждата от ефективно противодействие на речта на омраза срещу малцинствени групи, която засяга демократичните устои на обществата. Открои нуждата от единен подход при хармонизиране на този род тежки посегателства срещу правата и свободите, защитени от европейските норми. В тази връзка българският министър на правосъдието подчерта нуждата от скорошно приключване на преговорите в ЕС по пакета за събиране на доказателства в електронен вид и законодателството за дигиталните услуги. Приемането на посочените нормативни инструменти ще улесни и работата на правоприлагащите органи при разследване на различни видове престъпления, в т.ч. и на престъпленията от омраза, които все повече се извършват в електронна среда. Министрите се обединиха около нуждата от европейски подход при инкриминиране на престъпленията на омраза. Отдадоха почит на жертвите на нацизма, чрез специално излъчен филм за Холокоста, изготвен с приноса на всеки един от тях.

Иво Христов: Енергийната криза засилва недоверието в Евросъюза

„През последните шест месеца станахме свидетели на безпрецедентно високи цени на електроенергията вследствие на газовата криза. Г...

Министрите на правосъдието обсъдиха и необходимостта от координиране на системите за сигнали за изчезнали и отвлечени деца. Навременното информиране на обществеността чрез специално създадени платформи в социалните мрежи ще подобри процеса на откриване на изчезналите деца и ще подпомогне правоохранителните органи за тяхното издирване и връщане в семействата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com