ЕK отряза Лондон за вратичка в законите, позволяваща ограничаване на българите и румънците

27135
ЕK отряза Лондон за вратичка в законите, позволяваща ограничаване на българите и румънците
Снимка: Getty Images / Guliver

Ограниченията за за български и румънски работници не могат да бъдат удължени. Това обявиха от Европейската комисия, съпоставяйки прецедента с Испания от 2011-а година с призива на консерваторите към премиера Дейвид Камерън, предаде Стандарт нюз.

През 2011-а година, позовавайки се на изключителни икономически обстоятелства, Испания възстанови отменените две години по-рано рестрикции за румънски работници.

Плевнелиев: Лондон може да се поучи от нас за отношението към имигрантите

Великобритания да остане вярна на своето наследство като "глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използва страховете ...

Според Еврокомисията обаче активираната от Испания тогава "предпазна клауза" е валидна само в рамките на 7-годишния преходен период за достъп на български и румънски граждани до трудовите пазари, и действието й не може да се разпростира след изтичането му в края на тази година.

Страховете на Лондон са, че хиляди българи и румънци ще се стекат към Острова, когато бъдат вдигнати ограниченията по силата на правилата за свободно движение на ЕС.

Проучвания показват, че повече от две трети от запитаните смятат, че британският премиер Дейвид Камерън трябва да наруши правилата на ЕС и да запази ограниченията. Близо 70% са съгласни, че „за да се защити, Великобритания трябва да попречи на румънските и български имигранти да дойдат в Обединеното кралство”. Под 10% смятат, че новият наплив ще бъде добър за Великобритания. Повечето от респондентите смятат, че правителството прави твърде малко, за да защити британската социална система и трудовия пазар от идващите от страни извън Кралството.

По-рано съпартийци на британския премиер Дейвид Камерън излязоха с нов призив към него по повод предстоящото отваряне на пазара на труда за българи и руманци. Консерваторите настояват да бъде приложена малко известна клауза в европейските договори, която позволява ограничения за имигрантите.

И британски граждани попадат под ударите на ограничителните мерки за имигранти

Ограничителните мерки на Великобритания спрямо имигрантите от Източна Европа ще се отнасят и до британски граждани, пише британското из...

В писмо до премиера, видяно от вестник "Дейли мейл", 90 активисти и председатели на избирателни секции на Консервативната партия искат той да се откаже от плановете за премахване на контрола от първи януари с твърденията, че позицията на правителството е несъстоятелна. Групата консерватори изобщо не е съгласна с твърденията на министрите, че правителството е безсилно да предотврати дестабилизиращата вълна от масова имиграция, както те се изразяват.

Те искат Камерън да използва малко позната клауза в законите на ЕС, която позволява на правителството да запази пограничния контрол, ако страните им преживяват или предвиждат сериозни проблеми на пазара на труда. Т. нар. защитна клауза вече била използвана от Испания през 2011 година, когато безработицата в страната сред младите хора достигнала 50 на сто.

Групата консерватори освен това призовава Камерън да свика извънредно парламента и да приеме поправките в имиграционния закон, внесени от депутата Найджъл Нийлс и подкрепени от 80 консервативни депутати, за продължаване ограниченията на новопристигналите българи и румънци след първи януари.

 

За пръв път от години лидерите на ЕС обсъждат обща политика за отбрана

Днес започва редовен двудневен съвет в Брюксел, на който лидерите от ЕС ще обсъждат общата европейска политика за сигурност и отбрана. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа