ЕК ремонтира европейските фискални правила

1732
ЕК ремонтира европейските фискални правила
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия (ЕК) започна обществена консултация, за да помогне за постигането на обща позиция между дълбоко разделените правителства за фискалните правила в общността. Те са в основата на еврото и еврозоната и са известни като Пакт за стабилност и растеж. Припомняме, че според тях правителствата на ЕС трябва да поддържат бюджетен дефицит под 3% от БВП и държавен дълг под 60% от БВП.

Слабият подход  на някои правителства и откровеното изкривяване на статистически данни от страна на Гърция предизвикаха суверенната дългова криза през 2010 година, която беше на път почти да разбие еврозоната и да унищожи единната валута.

Премиерът на Италия иска промяна в бюджетните правила на ЕС

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте призова за промяна в правилата на Европейския съюз, ограничаваща нивата на дефицита на о...

Тази криза остави еврозоната дълбоко разделена, като северни държави от ЕС, спазващи строго фискалните правила, обвиниха юга за прахосничество, а югът от своя страна критикуваше това, което той определяше като мания на севера по отношение на намаляването на дълга.

"С нетърпение очакваме открита дискусия за това какво е работило и какво не е работило в миналото и как да постигнем консенсус за рационализиране на правилата и да ги направим още по-ефективни", заяви в сряда вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от световните агенции.

До средата на 2020-а ЕК ще събере отзиви за това, което може да бъде променено, след което се очаква да излезе с предложения преди края на 2020 година, твърдят европейски служители.

Ограниченията на дефицита и на дълга ще останат в сила, но ЕС ще се стреми да опрости правилата и да се съсредоточи върху показателите, които правителствата контролират, като например разходите във връзка с растежа на БВП.

Приеха новия пакт за бюджетна стабилност

Европейските ръководители приеха нов пакт за засилване на финансовата дисциплина и призоваха през следващите дни да се финализира спора...

Сега фискалните правила използват показатели, като разликата между реалния и потенциален БВП, които обаче са чисто теоретични и те често се преразглеждат и не се контролират от властите. Комисията също така признава, че настоящата система не дава достатъчно стимули на правителствата да спестяват в добри за икономиката времена и да насърчават инвестициите.

ЕК настоява да види и промени, които биха подкрепили амбициозния й т.нар. "Зелен пакт", като дава на правителствата повече свобода за "зелени" разходи. Някои правителства в ЕС обаче са против това.

Припомняме още, че правилата бяха създадени през 1997 година, за да подкрепят единната европейска валута с ограничаване на поемането на заеми. Фискалните правила до момента претърпяха три ревизии. Първата беше през 2005 година, когато Германия и Франция отказаха да приемат завеждането на дисциплинарни процедури срещу тях.

Другите две ревизии бяха факт през 2011 и 2013 година и имаха за цел да успокоят финансовите пазари, разтърсени от дълговата криза. Промените предоставиха на ЕК по-широки правомощия да наблюдава и да глобява правителствата за безотговорна фискална политика.

Горанов: България вече е решила за еврозоната

"Аз знам, че съпротивата срещу въвеждането на еврото ще се развива като драматургия в българското общество от много хора, които искат д...

Въпреки явните случаи на нарушаване на правилата от страни като Франция, Португалия, Италия и Испания през последните пет години, ЕК така и не санкционира нито една от тях. Европейските служители коментират, че това даване на приоритет на вътрешните политики над европейските, намалява значението на фискалните правила на ЕС при разработването на политики на страните от еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа