Екстази: колко опасна е синтетичната дрога?

2383
Екстази: колко опасна е синтетичната дрога?
Снимка: iStock/Guliver

"Супер Марио", "Хелоу Кити", "Миньони" - имената, които носят различните видове екстази, звучат като забавен реквизит от детска стая. Но всъщност са изключително опасни, посочва АРД. Германската обществена медия търси отговори на въпросите какво точно представлява екстази, как влияе и защо е толкова опасна, или пък за какво трябва да внимават родителите, ако подозират, че децата им биха могли да консумират тази дрога.

Какво е екстази?

Статуетки, направени от екстази на прах, разкриха в Италия

Властите в Италия разкриха трафик на наркотика екстази скрит под форма на статуетки, предава БНР. Задържани са италиански и албански гр...

Екстази е изцяло синтетична дрога, която през 1980-те бе известна предимно като дрога за партита ("бонбони за щастие") - заради еуфоричното си въздействие. Но тя все по-често се консумира и извън разни техно-събития или партита. По химически състав се доближава до амфетамините, т.е. дериват е на амфетамина. Базира се основно на метилендиоксиметиламфетамин (MDMA) и предизвиква еуфория, повишава настроението, води до увеличена сетивна чувствителност и може да промени съзнанието.

Междувременно обаче някогашната екстази се е превърнала в събирателно понятие за шарени таблетки, състоящи се от най-различни вещества - може да съдържа например комбинации от амфетамин и кофеин, както и други токсични субстанции, посочва още АРД.

По какво да разпозная екстази?

Дрогата принципно се предлага под формата на таблетки - не само с различни цветове и форми, но и под различни марки. Опасното във всичко това е, че точният състав в повечето случаи е известен само на производителя, а консуматорите няма как да го идентифицират с просто око. Дори напълно еднакви на външен вид таблетки могат да съдържат абсолютно различни вещества.

Как въздейства екстази?

Откриха над 7.6 кг екстази в шофьорската кабина на камион на "Капитан Андреево"

7.6 кг екстази задържаха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на товарен автомобил. На 2 април 2023 г. на трас...

Ако става дума за базираните на метилендиоксиметиламфетамин таблетки, те стимулират отделянето на невротрансмитерите допамин, норадреналин и серотонин в мозъка. Това води до екстремна еуфория със съответните "положителни" и негативни последици за консуматора и за неговото обкръжение: нарастващо самочувствие, намаляване на задръжките, нарастващо въодушевление, увеличени кръвно налягане, пулс и телесна температура, потискане на умората, жаждата и глада.

Но - както отбелязва АРД - заради множеството различни съставки, които съществуват на пазара за екстази, въздействието в повечето случаи е напълно непредвидимо. Освен това то не зависи само от съдържанието, а и от средата, в която се намира консуматорът, от личното му настроение, както и от индивидуалните очаквания към дрогата. Като цяло обаче въздействията са: прекомерни чувства на щастие и любов, отпускане и оптически промени във възприятията, стимулиращи и ободряващи усещания. Въздействието по правило настъпва 20 до 80 минути след приемането и се задържа за около четири часа.

Защо екстази крие толкова големи опасности?

От една страна заради неяснотите в съдържанието на дрогата, от друга - заради страничните влияния, които могат да бъдат опасни за живота. Тъй като при консумацията на екстази класическите предупредителни сигнали на тялото се изключват, болката, изтощението, прилошаването или жаждата могат да не бъдат разпознати веднага. В най-лошия случай това може да доведе до колапс - най-вече при хора, които страдат от сърдечни проблеми или астма. Приемането на дрогата обаче може да активира и неидентифицирани до момента депресии или психози, както и до нервни сривове.

Честият прием на екстази има и висок потенциал за развиване на психическа зависимост - ако копнежът по позитивните ефект стане постоянен.

Австралия легализира екстази и магическите гъби за медицинска употреба

Австралийският орган за контрол на наркотиците обяви, че психеделичните вещества MDMA и псилоцибин, по-известни като екстази и магическ...

Какво да направя, ако детето ми взима екстази?

Симптомите, които могат да бъдат сигнал, че дете или младеж консумира екстази, са: признаци на изтощение, болки в областта на бъбреците, липса на апетит, депресивни състояния, страхове. Този, който предполага, че става дума за консумация на екстази, не бива да стига до прибързани изводи - добре е най-напред в разговор да се изяснят обстоятелствата. След това вече може да се потърси консултация със специалист или с личния лекар. Важното е децата да не бъдат осъждани или обиждани - влияние върху консумацията на дрога може да се постигне само на базата на доверие.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com