Еманюел Макрон за Алжир: Няма да има покаяние

4199
Еманюел Макрон за Алжир: Няма да има покаяние
Снимка: Getty Images

Франция няма да се извини за колонизацията на Алжир, но ще се опита да опише в учебниците си част от насилието, причинено по време на окупацията на северноафриканската страна, пише европейската редакция на Politico.

„Няма да има покаяние, няма да има извинения“, каза съветник на френския президент Еманюел Макрон в сряда преди публикуването на дългоочаквания доклад за историята на колонизацията и алжирската война.

Франция беше колониалната сила в Алжир в продължение на 132 години и алжирците спечелиха своята независимост през 1962 г., след седемгодишна война, белязана от зверства, включително актове на изтезания. Тази кървава история засенчва отношенията между страните, предава още агенция Фокус.

Оплакванията, свързани с колониалната история и напрежението с французите от алжирски и северноафрикански произход, тежат върху френското национално сближаване. Те също се използват от терористите като инструмент за радикализация, отбелязва още Politico.

Вече има африканска държава, която регистрира руската ваксина срещу коронавирус

Националната фармацевтична агенция на Алжир е регистрирала ваксината срещу коронавирус "Спутник V", съобщи Руският фонд за директни инв...

Въпреки че Алжир изисква официално извинение за зверствата, извършени от Франция, Париж вместо това ще се опита да се изправи срещу своята история. „Покаянието е суета, признанието е истината. Истината се гради с действия“, каза съветникът на Макрон.

Докладът, поръчан от Макрон и автор на историка Бенжамен Стора, съдържа списък с препоръки, включително създаване на комисия „истина и памет“, разширяване на начина на преподаване на колонизацията във френските училища и отбелязване на три важни дати от общата история на страните.

„Президентът иска тези инициативи да даде на хората в страната ни ясен поглед върху раните от миналото, да изгради с течение на времето помирение на спомените“, се казва в комюнике от Елисейския дворец.

Въпросът за покаянието и признаването на насилието от колонизацията остава силно разделящ въпрос във Франция, не само за крайнодесните, които традиционно защитават колониалното минало на Франция, коментира изданието и припомня, че през ноември премиерът Жан Кастекс се подигра с исканията за извинение, свързвайки ги с предишни опити за умиротворяване на ислямистките терористи.

Макрон, който е първият френски президент, роден след независимостта на Алжир, заема смели позиции по въпроса след президентската си кампания и предприема стъпки за поправяне на историческите грешки, пише „Politico”.

Първи случай на коронавирус в Алжир

Според алжирският портал „TSA” заразеният е дошъл от Италия и е пристигнал в републиката на 17 февруари, предаде ТАСС. Алж...

„Тази история между нас съществува, но аз не съм неин заложник“, каза Макрон на млад алжирец при посещение в страната седем месеца след встъпването си в длъжност. „Не си преживял колонизацията, защо ме свързваш с нея?“

Като кандидат за президент той нарече колонизацията „престъпление срещу човечеството“, докато беше на посещение в Алжир, което предизвика гнева на крайната десница. Но от встъпването си в длъжност той не е повторил изявлението, въпреки че е казвал, че остава на тази позиция.

Той също така организира връщането на черепите на 24 алжирски бойци от съпротивата, обезглавени по време на френското завоевание и съхранявани като военни трофеи от френски офицери.

В същото време президентът награди с най-високата цивилна награда, Ордена на Почетния легион, бойци „харки“, участвали на страната на Франция във войната за независимост на Алжир, а освен това основа фонд за солидарност за тях, макар че някои организации на „харките“ заявиха, че това е твърде малко и твърде късно. Десетки хиляди харки остават в северноафриканската държава и стават жертва на алжирските националисти, обвинили ги в държавна измяна.

Макрон беше и първият президент, който призна, че Морис Оден, френски комунист и антиколониален активист, изчезнал в Алжир през 1957 г., е бил „измъчван, след това убит“, което става възможно чрез „законно установена система“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Нерегистрирани гробове и експлоатация на стотици деца: Арестуваха водач на секта в Зимбабве (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com