Емиграцията на евреи от Западна Европа към Израел достигна рекорд

4145
Емиграцията на евреи от Западна Европа към Израел достигна рекорд
Снимка: БГНЕС

Емиграцията на евреи от Западна Европа към Израел достигна рекорд в резултат на увеличаване на антисемитските нападения, съобщиха от организацията с идеална цел Еврейска агенция . Според данни на институцията през 2015 г. 9 880 евреи са емигрирали от Западна Европа, което е най-голямото число досега в рамките на една година. Размерът е с 10% по-висок от предходната година и почти два пъти повече, отколкото през 2013 г.

Голямото мнозинство от тази емигрантска вълна идва от Франция – 8000 души. Усложнената обстановка там предизвиква съмнения по отношение на сигурността на евреите във Франция, която е третата страна по размер на еврейското население в света. През последната седмица след зрелищно нападение срещу учител евреин в Марсилия от въоръжен с мачете младеж местните еврейски власти призоваха евреите да не носят традиционните си шапчици кипа.

Бивш затворник стана министър на вътрешните работи на Израел

Арие Дери, водач на крайната религиозна партия Шас, който прекара две години в затвора за корупция, се върна на поста министър на вът...

Близо 800 евреи са емигрирали през 2015 г. от Великобритания. Италия и Белгия са следващите в тази статистика.

Председателят на Еврейска агенция Натан Шарански подчерта, че рекордният брой европейски евреи, които вече не чувствали Европа като свой дом, трябва да алармира европейските лидери и да разбуди всички, които са загрижени за бъдещето на Европа.

Експерти са на мнение, че европейските евреи не са изпитвали такава заплаха към себе си от времето на Втората световна война след екзекутирането на 6 млн. евреи по време на нацисткия Холокост. В момента на атаки са подложени евреите в Белгия, Дания и други европейски държави, но във Франция положението им изглежда е най-лошо. Френската еврейска общност, която наброява 500 000 души, е най-голямата в Европа. Около еврейските училища и синагогите често е поставяна охрана от въоръжени войници, които патрулират по околните улици. Макар че евреите представляват по-малко от 1% от населението на Франция, над 50% от всички расистки нападения през 2014 г. са били насочени срещу тях, твърдят френски представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа