ЕП иска разследване на комплексните финансови схеми по Panama Papers

1334
ЕП иска разследване на комплексните финансови схеми по Panama Papers
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент (ЕП) ще гласува утре, 14 април, дали да се създаде комисия, която да разследва изтеклите документи от Panama Papers, публично оповестени чрез международно журналистическо разследване. Евродепутатите може да вземат решението да слеят целевата комисия с парламентарната комисия по данъчните постановления, съобщава EurActiv France.

Европейските законодатели искат да увеличат натиска върху местата, които са т. нар. „данъчен рай“. След излизането на международното разследване Panama Papers, предложението да се даде на комисия властта на разследва комплексните финансови структури в латиноамериканския „данъчен рай“, чийто клиенти са най-вече европейци, намери стабилна подкрепа в Европейския парламент.

Полицията обискира централата на "Мосак Фонсека" в Панама

Полицията в Панама е претърсила централата на адвокатската кантора Mossack Fonseca ("Мосак Фонсека"), нашумяла покрай скандала с о...

Изтеклите 11,5 милиона документа от панамската адвокатска фирма Mossack Fonseca дават детайлна информация за повече от 214 000 офшорни компании, използвани от политици, бизнесмени, криминални фигури и публични лица, за да крият богатството си от обществен контрол. Вчера (12 април) евродепутатите в присъствието на представители на Европейската комисия и Европейския съвет, обсъдиха дали вече съществуващите мерки за избягване на данъци и пране на пари са ефективни.

"Скандалът от Panama Papers увеличи легитимността на нашата кампания за борба с прането на пари и данъчните измами. ЕС трябва да се възползва от тази политическа възможност и да действа, за да се справи с избягване плащането на данъци, данъчните измами, агресивното данъчно планиране и прането на пари“, зави еврокомисарят за данъчната политика Пиер Московиси в Европейския парламент.

Като се вземе под внимание размера на щетите, е разбираемо защо гражданите на ЕС заявяват, че подобно поведение не може да бъде прието, заяви още той. По думите на Московиси Съюзът в сътрудничество с международните си партньори трябва да увеличи натиска върху местата „данъчен рай“ за постигане на „по-честен данъчен режим“ в световен план. Московиси призова за създаването на „паневропейски черен списък“ на териториите с облекчен данъчен режим.

Пиер Московиси. Снимка: Европейски парламент

Николай Банев счита офшорките за средство за защита от държавата

Няколко десетки фирми имам в офршорни зони, никога не съм го крил, но те не са на Николай Банев - те се създават с конкретна цел, имаш ...

От групата на Зелените дойде предложението за създаване на комисия, която да разследва изтеклите документи от Panama Papers. Предложението беше подкрепено от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D). Не бива да толерираме избягването на плащане на данъци, заяви евродепутатът от S&D Джиани Питела, който също призова за създаването на разследваща комисия в ЕП.

Идеята за специална комисия беше предложена от Зелените на 8 април, но беше първоначално отхвърлена от другите политически групи, които поискаха повече време, за да обсъдят параметрите на мандата, който комисията ще получи. Основната идея обаче явно намира почва сред различните политически формации.

„Създаването на парламентарна комисия за разследване е на правилния път. Имах положителна обратна връзка от другите групи“, заяви Филип Ламбертс от Зелените.

Предложението вчера беше подкрепено от всички големи групи в Европейския парламент: Социалистите и демократите, консерваторите, либералите – и дори от Европейската народна партия (EPP), макар и по-колебливо.

Държавата още не знае кого да проверява по Panama Papers

Проверка на българите, чиито имена се появиха в Panama Papers, ще има. Това обеща финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Ex...

Точната мисия на бъдещия разследващ орган тепърва ще се обсъжда. По-голямата част от евродепутатите обаче се надяват да видят новата комисия да се слее със специалната комисия за данъчните постановления, която все още разследва данъчната оптимизация и избягването на данъчни плащания от европейските бизнеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа