X
 
 

ЕП изслушива кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария

383 0
ЕП изслушива кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария
Снимка: Getty
Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласуват дали те да станат част от комисията „Фон дер Лайен“, предаде БНР.

Унгарският кандидат Оливер Вархей, който ще отговаря за ресор „Съседство и разширяване", заяви, че ако бъде избран на поста, ще настоява да започнат преговори със Северна Македония и Албания за присъединяването им към ЕС:

Само Румъния бави комисията "Фон дер Лайен"

  Само Румъния бави комисията "Фон дер Лайен". Поради това новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

„Ще продължа да защитавам предложението за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Ще направя всичко възможно това да се случи във възможно най-краткия срок. Лидери на високи позиции отидоха в Северна Македония преди споразумението от Преспа и обещаха, че ако то се случи, преговорите ще започнат. Албания също осъществи значими реформи в съдебната система. С други думи това, което е заложено на карта в случая, е доверието в ЕС в региона и извън него“, каза той пред комисията по външни работи на ЕП“.

Вархей нарече „провокативна“ външната политика на Турция по отношение на незаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и военната й интервенция в Сирия. Изслушването му продължава.

Румънката Адина-Йоана Вълян, която се очаква да поеме транспорта, ще отговаря следобед пред евродепутатите от транспортната комисия.

Французинът Тиери Бретон, който ще поеме индустриалната политика, ако бъде одобрен, ще говори пред две комисии - промишленост и вътрешен пазар. Изслушването в две комисии е заради обширния му ресор - „Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и космос“.

Във вторник правната комисия не откри при нито един от тях потенциален конфликт на интереси.

Орбан предложи дипломат за еврокомисар

Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия днес, след като европейските депутати отхвърлиха първия м...

Първоначалния етап преди днешните изслушвания обаче не мина чак толкова гладко. Вторият кандидат за еврокомисар от Франция според групата на социалистите и демократите в ЕП също дава повод за съмнения. Тя е на мнение, че е било необходимо Бретон да даде допълнителни отговори, преди да получи възможност за изслушване .

Социалистите отбелязват, че допреди дни Бретон притежаваше дялове и участваше в управлението на водещи дружества.

Според тях е било необходимо Бретон да отговори къде са парите, получени от продажбата на дялове, както и по какъв начин смята да избегне конфликт на интереси занапред.

Социалистите обвиняват своите колеги от Европейската народна партия и от групата "Обнови Европа" за това, че Бретон е допуснат напред в процедурата, без да е изчистил докрай всички съмнения.

До изслушването на тримата се стигна, след като техните предшественици от Унгария и Румъния Ласло Трочани и Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси още от правната комисия и не бяха допуснати до изслушване от ресорните, а французойката Силви Гулар бе отхвърлена след повторно изслушване от комисиите по промишленост и вътрешен пазар.

Румъния и Унгария трябва да предложат нови имена за еврокомисари

При тайно гласуване в ЕП номинираните в Комисията фон дер Лайен - Рована Плумб ("Транспорт") и Ласло Трочани ("Разширяване") са били от...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...