ЕП изслушива кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария

1009
ЕП изслушива кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария
Снимка: Getty

Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласуват дали те да станат част от комисията „Фон дер Лайен“, предаде БНР.

Унгарският кандидат Оливер Вархей, който ще отговаря за ресор „Съседство и разширяване", заяви, че ако бъде избран на поста, ще настоява да започнат преговори със Северна Македония и Албания за присъединяването им към ЕС:

Само Румъния бави комисията "Фон дер Лайен"

  Само Румъния бави комисията "Фон дер Лайен". Поради това новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

„Ще продължа да защитавам предложението за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Ще направя всичко възможно това да се случи във възможно най-краткия срок. Лидери на високи позиции отидоха в Северна Македония преди споразумението от Преспа и обещаха, че ако то се случи, преговорите ще започнат. Албания също осъществи значими реформи в съдебната система. С други думи това, което е заложено на карта в случая, е доверието в ЕС в региона и извън него“, каза той пред комисията по външни работи на ЕП“.

Вархей нарече „провокативна“ външната политика на Турция по отношение на незаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и военната й интервенция в Сирия. Изслушването му продължава.

Румънката Адина-Йоана Вълян, която се очаква да поеме транспорта, ще отговаря следобед пред евродепутатите от транспортната комисия.

Французинът Тиери Бретон, който ще поеме индустриалната политика, ако бъде одобрен, ще говори пред две комисии - промишленост и вътрешен пазар. Изслушването в две комисии е заради обширния му ресор - „Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и космос“.

Във вторник правната комисия не откри при нито един от тях потенциален конфликт на интереси.

Орбан предложи дипломат за еврокомисар

Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия днес, след като европейските депутати отхвърлиха първия м...

Първоначалния етап преди днешните изслушвания обаче не мина чак толкова гладко. Вторият кандидат за еврокомисар от Франция според групата на социалистите и демократите в ЕП също дава повод за съмнения. Тя е на мнение, че е било необходимо Бретон да даде допълнителни отговори, преди да получи възможност за изслушване .

Социалистите отбелязват, че допреди дни Бретон притежаваше дялове и участваше в управлението на водещи дружества.

Според тях е било необходимо Бретон да отговори къде са парите, получени от продажбата на дялове, както и по какъв начин смята да избегне конфликт на интереси занапред.

Социалистите обвиняват своите колеги от Европейската народна партия и от групата "Обнови Европа" за това, че Бретон е допуснат напред в процедурата, без да е изчистил докрай всички съмнения.

До изслушването на тримата се стигна, след като техните предшественици от Унгария и Румъния Ласло Трочани и Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси още от правната комисия и не бяха допуснати до изслушване от ресорните, а французойката Силви Гулар бе отхвърлена след повторно изслушване от комисиите по промишленост и вътрешен пазар.

Румъния и Унгария трябва да предложат нови имена за еврокомисари

При тайно гласуване в ЕП номинираните в Комисията фон дер Лайен - Рована Плумб ("Транспорт") и Ласло Трочани ("Разширяване") са били от...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа