ЕП одобри милиард за младежка безработица, включително за България

4949
ЕП одобри милиард за младежка безработица, включително за България
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейско финансиране на стойност 1 милиард евро ще бъде осигурено на страните-членки през 2015 г. за създаването на работни места за 650 хиляди младежи благодарение на промени в правилата на Европейския социален фонд, одобрени от Европейския парламент. Това финансиране по Инициативата за младежка заетост е допълнение към средствата на Европейския социален фонд, предназначени за 20 страни-членки с региони, в които младежката безработица надхвърля 25%.

Предложението на Европейската комисия беше одобрено без промени с 632 гласа „за“, 30 „против“ и 31 въздържали се. То обаче трябва да бъде одобрено и от Европейския съвет.

"Алианс за младежта" ще се бори с младежката безработица в ЕС

Според неотдавнашно проучване 23% от младите хора в Европа смятат безработицата за най-големия проблем на обществото през следващите пе...

Средствата за Инициативата за младежка заетост за 2014―2020 г. са 3,2 милиарда евро, към които ще се добавят още най-малко 3,2 милиарда евро за страните-членки от Европейския социален фонд. До февруари тази година Европейската комисия е одобрила 28 от общо 34 оперативни програми за младежка заетост, всяка от които може да получи до една трета от полагащите ѝ се средства, веднага щом промените в правилата влязат в сила.

Одобрените 1 милиард евро за Инициативата за младежка заетост, които ще бъдат на разположение през тази година, ще повишат приноса на ЕС в разходите по проекти от 1―1,5% до 30% през 2015 г. Но това не са нови средства, тъй като парите вече са били предвидени за Инициативата за младежка заетост.

Страните, които се възползват от инициативата, са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания. Страните-членки ще могат да започнат проектите, от които имат нужда, а дейностите по инициативата трябва да бъдат изпълнени до края на 2018 г. Прогресът в първите години ще бъде от решаващо значение за цялостния успех на инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа