ЕП прие нови общи правила за защита на личната информация в интернет

991
ЕП прие нови общи правила за защита на личната информация в интернет
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент за пръв път прие единни правила за защита на личната информация в Интернет.

Новите нормативни актове представляват реформи на закони, приети преди 20 години, в зората на онлайн епохата. Те допринасят за усилията на Европейската комисия по изграждане на единен дигитален пазар за 500-милионното население на ЕС, пишe AFP.

ЕП иска подновяване на разрешителното за продажба на глифозат за 7, а не за 15 години

Тъй като все още има сериозни опасения относно канцерогенността и вредното влияние върху ендокринната система на хербицида глифозат, ко...

Според новите правила, всяка страна-членка ще може да глобява компании с до 4% от годишните им глобални приходи, ако нарушават европейските правила за защита на данните.

„Тези нови закони ще осигурят на всички европейски граждани фундаменталното право на защита на личните данни”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

В текстовете, разработвани в последните 4 години, беше включено т.нар. „право да бъдеш забравен”, което се превърна в ябълка на раздора между Брюксел и компанията „Гугъл” (Google).

То гласи, че всеки интернет потребител може да пожелае информация, свързана с него, да бъде премахната от резултатите на интернет търсачките след определен период от време, посочва още БГНЕС.

ЕП одобри спешни 100 млн. евро за бежанците в ЕС

Европейският парламент (ЕП) даде "зелена светлина" за осигуряването на 100 млн. евро спешна помощ за бежанците в ЕС и 2 млн. за наемане...

Потребителите още ще могат да прехвърлят данните си към друг доставчик на услуги, както и да бъдат уведомявани, ако тяхна информация е обект на хакерска атака.

Новите правила целят и по-гладки отношения между потребителите, доставчиците на услуги и правоохранителните органи. Страните-членки ще трябва да въведат минимални стандарти, на базата на които полицията да има достъп до частна информация.

Държавите в ЕС имат 2 години да въведат общите правила в националните законодателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа