ЕП призова да се отворят архивите на югославските тайни служби

1877
ЕП призова да се отворят архивите на югославските тайни служби
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент призовава да се отворят архивите на бивша Югославия, за да могат да се разкрият "връзките между организираната престъпност, политиката и бизнеса, съществували преди разпадането на Югославия", като осъждат липсата на политическа воля от страна на съответните органи в това отношение.

Михаел Галер, заместник докладчик на Комисията по външни работи, заяви по време на дебата по доклада на комисията във вторник, че документът призовава правителствата на страните от Западните Балкани да увеличат усилията си за осъществяване на необходимите реформи. Той отбеляза, че връзките между организираната престъпност, политиката и бизнеса са съществували преди разпадането на бивша Югославия и продължават да съществуват.

Международният съд призова Сърбия и Хърватия към сътрудничество

Международният съд днес постанови, че нито сърбите, нито хърватите са извършили геноцид по време на войната в Хърватия в периода 1991-...

„Ето защо в доклада призоваваме за отваряне на архивите на бивша Югославия, особено на тези на бившата югославска тайна служба (УДБА) и на агенцията за военно разузнаване (КОС)“, посочи Галер.

Хърватският евродепутат Желяна Зовко (ЕНП/ХДС) се съгласи с искането на Галер, като отбеляза, че "това може да помогне да се хвърли светлина върху много дълбоко вкоренени престъпни организации, които са действали под прикритие в продължение на десетилетия".

В сряда ЕП одобри доклад за борбата с организираната престъпност в Западните Балкани, в който се настоява регионалните лидери да насочат усилията си към реформи, които ще укрепят върховенството на закона, припомня БГНЕС. 

"Организираната престъпност е опасна за демократичния напредък на страните от Западните Балкани и е първостепенен въпрос на сигурността", предупреди Сунчана Главач (ЕНП/ХДС), като отбеляза, че по оценки на ЕС приходите от престъпни дейности на основните пазари през 2019 г. са съставлявали 1% от БВП на ЕС или 139 млрд. евро.

Османи: Сърбия има териториални претенции към Косово и не крие това

Сърбия има ясни териториални претенции към Косово и не крие това в своята реторика или действия. Като служи като трамплин за руските ин...

В доклада също така се твърди, че е налице "липса на истинска политическа воля за борба с организираната престъпност", като се споменава фактът, че няколко високопоставени политици в региона имат връзки с организирани престъпни групи.

Хърватският евродепутат Ладислав Илчич заяви, че нелегалната миграция "е гориво за организираната престъпност", като добави, че неконтролираната миграция се дължи до голяма степен "на безотговорните изявления на европейските политици, приветстващи нелегалните мигранти".

Хърватският евродепутат Мислав Колакушич също разкритикува европейските лидери за това, че са приели мигранти, като добави, че това е помогнало за създаването на миграционни маршрути, които все още са активни. 

Членовете на ЕП заявиха също, че тъй като изолацията допринася за престъпността, Съветът трябва да одобри либерализирането на визовия режим за Косово възможно най-скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа