ЕП разшири забраните, касаещи клонирани животни

3982
ЕП разшири забраните, касаещи клонирани животни
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент направи по-строги клаузите в първоначалното предложение на ЕК за забрана на клонирането на животни за селскостопански цели, като включи в забраната потомството на такива животни и продукти, произхождащи от тях, включително и вноса в ЕС от други страни. Решението бе одобрено в пленарна зала на 8 септември с 529 гласа „за“, 120 гласа „против“ и 57 въздържали се.

Разширяване на забраната

Ще възкресяват мамути и бизони

Лабораторията по клониране на измрели животни, започнала тази седмица работа в Музея на мамута в Якутск, ще изучава и ще търси пътища з...

Евродепутатите аргументираха разширяването на забраната с високата смъртност при процедурата за клониране, която поражда тревоги във връзка с отношението към животните и от етично естество. По правило, клонираните животни не се създават, за да служат за производство на месо или мляко, а за да се използват за разплод, като тяхното потомство вече се използва за производство на храни. Затова според евродепутатите забраната трябва да покрива и клонирани ембриони, потомство на клонирани животни, зародишни продукти от клонирани животни и тяхното потомство, както и храни и фуражи от клонирани животни и от тяхното потомство.

Освен това ЕП прие ограничения на вноса на животни от страни извън ЕС, тъй като в някои от тях клонирането за селскостопански цели е позволено. Така вносът на животни, на зародишни продукти и на храни и фуражи от животински произход няма да бъде позволен, освен ако не е придружен от сертификати, които да показват, че те не са получени от клонирани животни или от потомството на клонирани животни.

В подкрепа на решението бяха изтъкнати и резултати от социологически проучвания, съгласно които гражданите на ЕС преобладаващо са против потреблението на храни от клонирани животни и от потомството им.

Законодателна сила

ЕС ще забрани "клонираното" месо в Европа

Европейската комисия съобщи, че ще забрани месото от клонирани животни, но няма да наложи ограничения върху продукция от потомството на...

С приетите от ЕП изменения законодателният акт се превръща в регламент, който трябва да бъде директно приложен в страните членки, вместо директива, която би изисквала приемането на национално законодателство. Парламентът също така разширява обхвата на забраната, която ще покрива всички животински видове, отглеждани и размножавани за селскостопански цели, а не само едрия рогат добитък, свинете, овцете, козите и еднокопитните животни, както предлагаше ЕК.

Предстоят преговори между ЕП и Европейския съвет за окончателната форма и текст на законодателството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа