ЕС даде зелена светлина за кандидатурата за членство на Босна

9909
ЕС даде зелена светлина за кандидатурата за членство на Босна

Министрите на външните работи на страните от ЕС одобриха следващата стъпка от пътя на Босна и Херцеговина към членство в ЕС, след като страната съгласува серия от реформи, изискани от 28-членния блок, предаде Radio Free Europe.

Миналия месец босненските политически лидери разрешиха отдавнашните различия заради предложеното споразумение за стабилизиране и асоцииране с Брюксел, с което откриха възможността за страната официално да подаде кандидатурата си за членство след години на безизходица.

Исландия се отказа от членство в ЕС

Исландия се отказа от кандидатурата си да се присъедини към Европейския съюз, съобщиха от външното министерство на Рейкявик. Информация...

Босна и Херцеговина е единствената страна от Западните Балкани, която все още не е подала официално заявление за статут на кандидат-членка в ЕС.

28-те външни министри от ЕС заявиха, че споразумение за стабилизиране и асоцииране с Брюксел вече може да бъде подписано, но предупредиха балканската страна, че ще трябва да изпълни ангажиментите си да покрие нормите на ЕС за човешките права, демокрацията и политическите и икономически свободи, ако иска да се присъедини към блока.

В изявление на министрите се казва, че за да бъде разгледана кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство, ще е необходим значителен напредък в изпълнението на реформите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа