ЕС действа с пълна пара в борбата с данъчните измами

13398
ЕС действа с пълна пара в борбата с данъчните измами
Снимка: Thinkstock

Финансовите министри на страните-членки на ЕС се споразумяха по два текста, целящи засилване на законодателството на ЕС за по-добра борба с измамите и укриването на данъци в Европа, предаде БГНЕС.

Министрите, които се срещнаха в Брюксел, приеха директива, която ще разшири приложното поле на автоматичния и задължителен обмен на информация между данъчните администрации, засягащи частните лица. Това поле в настоящата европейска директива за административното сътрудничество покрива приходите от труд и пенсиите, но също и някои продукти на застраховките живот и приходите от недвижими имоти. То ще бъде разширено за лихвите, дивидентите и други приходи, както и продуктите на продажбата на финансови активи.

Държавите имат срок до края на 2015 г., за да приложат директивата в националното си законодателство.

Вторият текст, който беше приет днес, въвежда клаузата "антизлоупотреба" в директивата "компании майки-филиали". Тази директива цели да гарантира, че приходите на установените в различни страни компании няма да бъдат облагани двойно. Така той изисква страните-членки да освободят от данък печалбите, които компаниите-майки получават от филиалите си в други страни членки.

Клаузата антизлоупотреба цели да предотврати възможността някои компании да заобиколят директивата, за да извършат "фискална оптимизация" и дори да избегнат напълно плащането на данъци. Еврокомисарят по данъчната политика Пиер Московиси "аплодира двете важни решения" от днес, "които откриват нов фронт в борбата с укриването на данъци от компаниите и агресивните фискални практики".

Българите – най-богатите хора в света

Веднъж един от най-богатите хора в света – мултимилиардерът Уорън Бъфет, решил да провери кой от работещите в неговия офис плаща ...

Двата текста бяха приети единодушно от 28-те страни членки, както изискват европейските правила в областта на данъчното законодателство. Освен това правителството на Люксембург потвърди, че е постигнало споразумение с Белгия за обмен на информация по данъчните споразумения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа