X
 
 

ЕС иска налагане на санкции на доставчиците на оръжие за Либия

996 0
ЕС иска налагане на санкции на доставчиците на оръжие за Либия
Снимка: Pixabay
На конференция за Либия в Берлин ЕС ще призове Съвета за сигурност на ООН активно да използва механизма на санкции срещу всички страни, които нарушават ембаргото на ООН за доставки на оръжие в Либия. Това заяви пред ТАСС в неделя дипломатически източник в Брюксел, отбелязва агенция "Фокус".

"ЕС настоява за стриктно спазване на оръжейното ембарго в Либия. На конференция в Берлин ЕС ще се застъпи за активното прилагане на санкции на ООН срещу всички страни, които нарушават това ембарго", заяви дипломатът. "Намаляването на количеството оръжия в региона трябва да допринесе за военната декларация. 

Ердоган: Турция ще обере плодовете на усилията си в Либия

Турция ще обере плодовете на усилията си по отношение на Либия в предстоящите преговори в Берлин. Това заяви президентът Реджеп Тайип Е...

Припомняме, че по-рано Брюксел реагира остро на съобщението на Турция, че изпраща войски в Либия, за да подкрепи признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС). В изявление на външнополитическата служба на ЕС се подчертава, че това решение "само ще изостри конфронтацията в Либия".

Миналата година Турция сключи споразумение с ПНС за разграничаване на морското пространство в Източното Средиземноморие, въз основа на което възнамерява да участва в сондажни дейности за търсене на въглеводороди в спорни води в този регион. Действията на Турция са оспорвани от Кипър и Гърция, които имат подкрепата на Брюксел.

Реакциите на Анкара и Москва по отношение на кризата в Триполи четете в този материал.

Actualno.com

Етикети: