ЕС отваря нови глави от преговорите с Турция

873
ЕС отваря нови глави от преговорите с Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС ще отвори нови глави от преговорите за присъединяване на Турция в съюза до края на този месец. Това гласи информация на AFP, която се позовава на два свои независими източника в Брюксел.

Според единия от тях представители на страните-членки ще се срещнат на 30 юни, когато ще решат да бъдат отворени преговорните глави в сферата на финансите и бюджета. Информацията в последствие е потвърдена и от британски представител в Брюксел.

Преговорите с Турция са основен елемент от дебатите преди референдума във Великобритания относно членството на страната в ЕС. Предположението, че южната ни съседка ще бъде приета в организацията през следващите години е един от основните аргументи на британците, искащи напускане на Евросъюза.

Реално, като страна-членка Великобритания има право на вето в много фази от преговорния процес по приемане, въпреки че до момента е подкрепяла стъпките по европейска интеграция на Турция.

Сегашното отваряне на глави е част от споразумението ЕС-Турция от март, с което Анкара се съгласи да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в Европа.

Турция официално кандидатства за членство в блока от 2005 година. Към момента са отворени 15 от 35-те преговорни глави, от които само 1 е успешно затворена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа