ЕС подкрепя мисия в Червено море за възпиране на хутите

2649
ЕС подкрепя мисия в Червено море за възпиране на хутите
Снимка: Getty Images

Държавите членки на Европейския съюз дадоха първоначалната си подкрепа за военноморска мисия за защита на кораби от нападения на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, съобщиха днес цитирани от Ройтерс европейски дипломати след началото на ръководената от САЩ мисия в региона. 

Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други маршрути след нападенията в Червено море от страна на хутите, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа.

Още: Призив в САЩ: Не бомбардирайте хутите!

Дипломатите казаха, че Комитетът по политика и сигурност на ЕС, който отговаря за изготвянето на външна и отбранителна политика, е дал първоначалната си подкрепа за мисията, която ще бъде водена заедно с партньори съмишленици. Целта е политическият план да бъде готов най-късно до 19 февруари и след това да бъде задействан. Няколко дипломати изразиха надежда, че процесът ще бъде ускорен предвид напрежението в региона, но това ще бъде обсъдено от министрите на външните работи на 22 януари. Европейската служба за външна дейност отказа да коментира частни разговори. 

Ситуацията в Червено море

Миналия месец САЩ заявиха, че те, както и други страни, ще патрулират в Червено море в рамките на нова мисия – операция "Просперити гардиън", за да опитат да разсеят страховете, че нарушеното корабоплаване по една от най-важните търговски артерии ще удари световната икономика. Някои партньори на Вашинтгон обаче, особено европейските страни, изразиха резервите си към плана и се противопоставиха на идеята да действат под командването на САЩ, пише БТА. 

Още: Европейски автомобилни заводи спират работа заради кризата в Червено море

Въпросът винаги е в командването и контрола, а в ЕС и НАТО всяка страна запазва политическия контрол", каза един от дипломатите.  Голяма част от търговията на ЕС с Азия преминава през Червено море и Суецкия канал и все повече фирми превозвачи пренасочиха маршрутите си през Република Южна Африка, което забавя търговията и увеличава разходите. 

Трима европейски дипломати казаха, че мисията първоначално ще работи с три плавателни съда под командването на ЕС като част от т.нар. Обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Още: Ракета уцели гръцки кораб край Йемен: Червено море е все по-опасно

Двама дипломати заявиха, че Франция и Италия, които вече имат бойни кораби в региона, заедно с Германия, която планира да изпрати фрегатата "Хесен", първи ще дадат своя принос. Франция съобщи, че нейният боен кораб "Лангедок" вече си сътрудничи с водената от САЩ мисия и споделя разузнавателни данни. 

Мисията ще бъде финансирана от ЕС, а държавите ще могат да сменят корабите, да допринасят по своя преценка или просто да дават одобрение, заявиха дипломатите. Предстои да се определят точните правила за ангажираност извън патрулирането и как тo се вписва в други мисии на ЕС край бреговете на Сомалия и в Ормузкия проток – стратегически вход към богатия на нефт и природен газ регион на Персийския залив.

Още: Аятолахът на Иран приветства хутите: Велико дело!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Чърчил и Чаплин едновременно: Точно 5 години откакто Зеленски е президент

Няколко хиляди парашутисти на НАТО с десант в Румъния (СНИМКА)

Заради високите цени: Държавните служители в Гърция излизат на протест

Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа