ЕС потвърди ангажимента си за евроинтеграцията на Западните Балкани

3150
ЕС потвърди ангажимента си за евроинтеграцията на Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Все по-сложната геостратегическа среда показва значението на единството и целта в европейското семейство и стратегическото партньорство между ЕС и региона на Западните Балкани, което допринася за все по-тясното връзки и по-задълбочено сътрудничество с ЕС въз основа на споделени принципи и ценности. Това се казва в приетата Декларацията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се на 13 декември в Брюксел. България бе представена от премиера Николай Денков.

Още: С възхвала на Милошевич Вучич загатна какво мисли за Сърбия и Косово

„Като припомня дневния ред от Солун и декларациите от София, Загреб, Бърдо и Тирана, ЕС потвърждава още веднъж своя пълен и недвусмислен ангажимент за перспективата на Западните Балкани за членство в Европейския съюз. ЕС приветства решимостта на партньорите от Западните Балкани да зачитат и да се ангажират с основните европейски ценности и принципи в съответствие с международно право. ЕС също така приветства подновения ангажимент от партньорите от Западните Балкани по отношение на върховенството на демокрацията, основните права и ценности и на закона. В съответствие с Декларацията от Тирана от декември 2022 г. ЕС подчертава необходимостта от постоянни и необратими постиженията на реформите по отношение на върховенството на закона, функционирането на демократичните институции, икономиката и реформата на публичната администрация. ЕС подчертава необходимостта от постоянни усилия в борбата срещу корупцията и организираната престъпност“, казва се още в документа, цитиран от БГНЕС.

Още: Ковачевски: Конституционните промени са неизбежни

Общността с ЕС е ясен знак за стратегическата ориентация на партньорите днес повече от всякога, в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна и други предизвикателства пред сигурността, отбелязва се още в декларацията от Брюксел. ЕС ще продължи да инвестира в мултилатерализъм и ще работи с партньорите за защитата и поддържането на основан на правила международен ред. Споделената визия за бъдещето предполага споделена ценности и взаимни отговорности.

Още: Борел: Западните Балкани да участват във взимането на решения в ЕС преди интеграцията си

Партньорите от Западните Балкани са призовани да постигнат бърз и траен напредък за пълно съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, включително в по отношение на ограничителните мерки на ЕС. „Подчертаваме важността на по-доброто прилагане на ограничителните мерки и тяхното предотвратяване обходен път“, казва се в документа.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България

ЕС подчертава, че е необходимо партньорите от Западните Балкани да се ангажират с приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения, включително със страните членки на ЕС. Двустранните споразумения остават важни, сред които Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, което да се осъществява при добро желание и видими резултати. Все още са необходими допълнителни усилия за насърчаване на помирението и регионална стабилност, както и да се намери и приложи окончателно, приобщаващи и обвързващи решения по отношение на регионалните и двустранните спорове и въпроси между партньори, вкоренени в наследството от миналото

Срещата изрази подкрепа на усилията на върховния представител на ЕС и на специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина и други регионални проблеми на Западните Балкани.

Още: Среща на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе в Брюксел

ЕС е готов да разгледа предложенията в Плана за растеж за консолидация и икономическата интеграция на Западните Балкани с ЕС.

ЕС приветства работата на всички икономики от Западните Балкани за модернизацията на техните платежни системи, за да ги доближат още повече до стандартите на ЕС и до изпълнение на всички условия за интегриране в Единната зона за плащане в евро.

ЕС е решен да подкрепи лидерите от Западните Балкани при изпълнение на Зелената програма и ще продължи подкрепя декарбонизацията на региона с техническа помощ, особено с цел интензифициране на енергията от възобновяеми източници, както и по други начини.

За да се смекчи въздействието на агресивната война на Русия срещу Украйна, ЕС е решен да засили още повече политическия си ангажимент с региона на Западните Балкани. ЕС ще продължи да си сътрудничи с региона за по-нататъшно развитие неговите отбранителни способности и мощности, включително чрез Европейския фонд за мир.

Още: Евродепутати с писмо до Брюксел: В Сърбия тече непрекъснат говор на омразата срещу българското малцинство

ЕС ще продължи да подкрепя Западните Балкани в борбата срещу чуждото манипулиране на информация и намеса, включително срещу дезинформация, както и други хибридни заплахи, които целят да застрашат стабилността и демокрацията процеси в региона и перспективата му в ЕС.

ЕС и Западните Балкани са допълнително решени да изпълнят изцяло плана за действие на ЕС, който включва пресичане на контрабандата на мигранти и трафика на хора и за осигуряване на достъп до международна закрила за онези, които се нуждаят от нея.

ЕС продължава да насърчава партньорите от Западните Балкани да установят и поддържа отношенията на сътрудничество с Европейската прокуратура в областта на правна взаимопомощ по наказателни дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа