ЕС потвърди, че обмисля да замрази Шенген за 2 години заради бежанците

2993
ЕС потвърди, че обмисля да замрази Шенген за 2 години заради бежанците
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия заяви във вторник, че евентуално може да разреши на страните-членки на шенгенската зона отново да въведат проверки по своите граници за 2 години, за да могат да преодолеят бежанската криза, съобщи Франс прес.

На срещата в Амстердам в понеделник вътрешни министри от ЕС са запитали комисията за възможността да удължат проверките.

Около 37 000 бежанци са влезли в Европа по море от началото на годината

Близо 37 000 са бежанците, влезли в Европа през Средиземно море, от началото на 2016 година. Данните обяви в Женева официалният предст...

„Ние искаме да сме готови за всички сценарии, но все още не сме на етап на активиране (на мярката)“, заяви пред репортери в Брюксел Наташа Берто, говорителката на ЕК за миграцията.

„Ако ситуацията не се промени, могат да се намерят основания в сферата на сигурността и обществения ред да се запази вътрешния контрол по вътрешните граници на Шенген“, добави Берто. „Искаме да сме подготвени, така че изследваме възможности, които са ни разрешени според член 26, ако и когато е необходимо да ги активираме“, каза още говорителката на ЕК.

Член 26 от кодекса на Шенгенското споразумение позволява на 26-те страни-членки на зоната да въвеждат контрол по вътрешните си граници за максимум 2 години при извънредни обстоятелства.

В последните няколко месеца Австрия, Германия, Дания и Швеция, както и Норвегия, която не е член на ЕС, въведоха временен граничен контрол за срок от шест месеца заради притока на мигранти.

Австрия ограничава срока на пребиваване на бежанците до 3 години

На бежанците, които желаят да останат в Австрия, ще се издава лична карта, валидна за 3 години, а след този период имигрантите ще трябв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com