ЕС "принципно" отстъпи на Турция за бежанците

2733
ЕС "принципно" отстъпи на Турция за бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха широк план за възстановяване на Шенгенската система и закриване на т. нар. "Балкански маршрут", но решението на практика не е окончателно. Решението беше взето в рамките на извънредната среща на върха ЕС - Турция и потвърдено от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер на пресконференция тази нощ.

Основата на широкото споразумение е Турция да приеме обратно мигрантите от гръцка територия, най-вече от гръцките острови. В замяна Анкара иска за всеки върнат мигрант ЕС да приеме по един сирийски бежанец от турските лагери, като идеята е сирийците да бъдат разселвани на европейска територия на квотен принцип (бел. ред. - споделяне на товара). Това обаче веднага беше оспорено от унгарския премиер Виктор Орбан. Освен това принципно ЕС е съгласен да ускори процеса за премахване на шенгенските визи за турските граждани, а Брюксел ще ускори изплащането на обещаните миналата година 3 млрд. евро за Турция и вероятно ще даде още. Според различни информации Анкара е поискала още 3 млрд. евро. Разговорите за окончателно възприемане на принципа ще продължат на срещата на Европейския съвет на 17-18 март, информира BBC.

Нова идея за бежанците - директно прехвърляне на сирийци от Турция в различни ЕС държави*

Европейският съюз и Турция може да си сътрудничат с "директно разселване" на бежанци от Сирия, вместо да се допуска непрекъснат мигрант...

"Срещата на върха продължи дълго, тъй като лидерите не вземаха и други важни решения. Така "Балканският маршрут" е закрит за миграционните потоци", каза Туск. Той подчерта, че това означава прекратяване на нелегалните потоци бежанци по Западния балкански маршрут. По думите му ЕС е решил да окаже във връзка с това спешна финансова помощ на Гърция. Лидерите на ЕС са подкрепили предложение на ЕК за предоставяне на 700 млн. евро за борба с миграционната криза на Гърция. Държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха, в рамките на извънредната среща на върха ЕС - Турция, план за възстановяване на Шенгенската система и закриване на т. нар. "Балкански маршрут" за придвижване на мигрантите. Освен това лидерите на ЕС решиха да предоставят на Атина помощ в защита на външните граници. В документа се отбелязва, че в това направление активно участие ще вземат агенцията "Фронтекс", както и Европол. Това заявиха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер на пресконференция тази нощ.

Както съобщи ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер, на срещата бе подкрепен представеният от Еврокомисията план за възстановяване на свободното преминаване в рамките на Шенгенското пространство до края на настоящата година. "Необходимо е да се определи като приоритет предложението на ЕК за "връщане на Шенген", така че да се сложи край на временния контрол по границите и възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенската зона до края на тази година", се подчертава в документа. Към настоящия момент осем страни са въвели временен контрол по своите граници. Освен това Европейската комисия е дала на Гърция срок от 3 месеца за отстраняване на нарушенията по изпълнението на нормите на Шенгенската система. Ако страната не успее да направи това в установения срок, ЕК ще даде право на редица държави от ЕС да закрият своите граници с Гърция за срок до две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа