ЕС ще създаде медиен екип срещу руската пропаганда

15973
ЕС ще създаде медиен екип срещу руската пропаганда
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС ще одобри на срещата на високо равнище тази седмица създаването на медийна единица, чиято работа ще е да се противопоставя на това, което блока вижда като руска пропаганда по време на украинската криза. Това става ясно от чернови на документи, предаде БГНЕС.

"Европейският съвет наблегна на нуждата да се противопостави на продължаващата руска кампания за дезинформиране и покани (върховния комисар на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могериин), в съвместна работа с държавите-членки и европейските институции да подготви до юни план за действие върху стратегически комуникации в подкрепа на медийната свобода", се казва в черновите от срещата на високо равнище. В тях се казва още, че създаването на комуникационен екип е първата стъпка в тази посока.

Според източник, близък до ЕС, целта е да се състави екип в Брюксел, който да наблюдава руските медии, да идентифицира очевидните лъжи и да ги препраща към държавите-членки.

Според черновите не се очаква по време на срещата да се вземат нови мерки спрямо разширяването на списъка със санкции срещу Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа