ЕС удължи санкциите срещу Русия и подкрепи създаването на Енергиен съюз

12570
ЕС удължи санкциите срещу Русия и подкрепи създаването на Енергиен съюз
Снимка: Gettyimages

Европейските лидери са се договорили да обвържат отмяната на икономическите санкции над Русия с пълното прилагане на споразумението за примирие в Украйна, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. На срещата си в Брюксел европейските лидери официално не са продължили санкциите, които изтичат през юли. Но обвързването им с Минските договорености на практика удължава санкциите до края на годината, защото споразумението поставя серия от срокове, изтичащи в края на 2015 година.

„Срокът на икономическите санкции ще бъде ясно обвързан с пълното изпълнение на споразумението от Минск. Ние трябва да запазим нашите санкции, докато минското споразумение не бъде изцяло реализирано“, каза Туск на пресконференция.

Туск уверява: Санкциите срещу Русия ще бъдат запазени

ЕС ще продължи да оказва натиск върху Русия до окончателното изпълнение на споразумението от Минск. Това съобщи на пресконференция ръ...

Премиерът ма Люксембург Ксавие Бетел коментира, че лидерите на ЕС са свързали съдбата на санкциите срещу Русия с развитието на събитията в Украйна, както в положителен, така и в отрицателен смисъл.

„Що се отнася до санкциите, днес беше заявено, че санкциите се явяват реакция на ситуацията както в едната посока, така и в другата“, каза Бетел.

Решението за съдбата на икономическите санкции на ЕС срещу Русия ще бъде взето в близките месеци. ЕС е готов за нови мерки при необходимост, се казва в комюнике от срещата на държавните лидери.

„Европейският съвет реши, че продължаването на ограничителните мерки срещу Руската федерация, приети на 31 юли 2014 г. и усилени на 8 септември 2014 година, трябва да бъде ясно свързано с пълното изпълнение на Минските договорености, което трябва да стане до 31 декември 2015 г. Нужните решения ще бъдат приети в близките месеци. Европейският съвет е готов, при нужда, да приеме по-нататъшни мерки“, се казва в документа.

По-рано в четвъртък, преди началото на срещата на Европейския съвет чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че бъдещето на антируските санкции трябва да бъде тясно свързано с изпълнението на минските споразумения.

Бремето на петрола върху Путин дава уникален шанс на ЕС

Часове преди поредната среща на високо ниво на европейските лидери, предстоят много трудни разговори по темата за европейските санкции ...

„Възможно е някои от колегите още днес на срещата да се застъпи за продължаване на санкциите до края на годината. Чехия не вижда причини да се бърза с това. Струва ми се, че от гледна точка на ЕС е тактически по-изгодно да се следи за изпълнението на Минските споразумения, а решението за санкциите да бъде взето на една от следващите срещи“, заяви Соботка.

Срещата на европейските лидери подкрепи и създаването в ЕС на Енергиен съюз, съобщи още Туск.

„Ние тъкмо завършихме първата ни сесия, на която се обсъжда Енергийния съюз. Направихме голяма стъпка напред – всички лидери подкрепиха създаването на Енергийния съюз“, каза той. Освен това, по думите му, Европейският съвет е подкрепил увеличаването на прозрачността на газовия пазар на ЕС.

„Всички лидери се съгласиха да се засили прозрачността на газовия пазар, за да не злоупотребяват доставчиците, да нямат възможност да нарушават законодателството на ЕС и да намаляват енергийната сигурност на съюза“, каза Туск.

По информация на близък до ръководството на ЕС източник, на срещата си държавните лидери на ЕС са подкрепили инициативата за създаване на механизъм за съгласуване газ между страните-членки и Европейската комисия на договорите за внос на природен газ.

ЕС вероятно няма да налага нови санкции на Русия тази седмица

Най-вероятно на тазседмичната среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз няма да бъдат наложени ...

„Европейският съвет призова за осигуряването на пълно съответствие със законодателството на ЕС на всички споразумения, свързани с купуването на газ от външни източници, за сметка на прозрачността на тези договори и съгласуването им с цел обезпечаване енергийната сигурност.“

Източникът пояснява, че става дума за подкрепа за инициативата за съгласуване с ЕК на всички споразумение за внос на газ, които може да окажат влияние на енергийната сигурност на ЕС.

Освен това лидерите на страните-членки на ЕС възложиха на външнополитическата служба на Европейския съюз да започне работа по изграждането на отношения на стратегическо партньорство със държавите-доставчици на енергоносители и транзитните държави.

Ръководеното от Федерика Могерини ведомство предстои да „използва всички инструменти на външната политика за установяване на отношения на стратегическо партньорство с държавите-доставчици на енергия и транзитните страни, влиянието на които расте“, се казва в документ от срещата. Развиването на тези отношения е „с цел усилване енергийната сигурност, като в същото време се гарантира спазването на суверенните права на държавите в ЕС да разработват и използват своите собствени енергоресурси“, се подчертава още в него.

Резултатите от работата по тази задача, както и всички останали стъпки за създаване на Енергиен съюз, трябва да бъдат представени на Срещата на ЕС през декември.

САЩ наложиха нови санкции на венецуелски политици

Президентът на САЩ Барак Обама разпореди налагането на нова вълна санкции срещу високопоставени чиновници на Венецуела, замесени в наси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа