X
 
 

ЕС върви към по-бързи процедури за конфискация на криминални активи

597 0
photo of ЕС върви към по-бързи процедури за конфискация на криминални активи
Снимка: Getty Images / Guliver

Нови общоевропейски правила, които да позволяват по-бързо блокиране и конфискация на спечелени по престъпен начин активи, бяха одобрени от Комисията по граждански свободи на Европейския парламент. Одобрението е факт, след като на 14 юни ЕП и Европейския съвет се договориха в подкрепа на законодателството.

Какво ще се случи съгласно новото еврозаконодателство. На първо място, всяка страна-членка на ЕС ще има срок от 45 дни, за да изпълни заповед за конфискация на престъпно спечелени активи. Трансграничното замразяване на активи трябва да се случи със същата бързина и да е със същия приоритет както и замразяването на национално ниво.

Делото за конфискацията на милиарди от Цветан Василев върви много бавно

Все още пребиваващият в Сърбия банкер Цветан Василев подава десетки чрез свързани с него физически и юридически лица десетки жалби, с к...

Освен това, ще бъдат използвани единни стандартни документи при блокиране/конфискация на активи - за по-ефективна и бърза комуникация в рамките на ЕС.

Важна промяна е и тази, че сега може да има конфискация/замразяване на активи на свързани с престъпник лица, като ще може да се пристъпи към такова и без действаща присъда. А жертвите в даден случай ще са първите, които ще получават обезщетение.

За да влязат в сила новите мерки, трябва да бъдат одобрени в пленарна зала на ЕП, както и официално от Европейския съвет. Правилата ще влязат в сила 24 месеца след одобрението им.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.