Евродепутати: Ако ЕК отпусне средства на Орбан, Фон дер Лайен ще е отговорна за корупцията в Унгария

5183
Евродепутати: Ако ЕК отпусне средства на Орбан, Фон дер Лайен ще е отговорна за корупцията в Унгария
Снимка: Getty Images

Евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) призова Европейската комисия да не отменя блокирането на милиарди средства от кохезионните програми за Унгария. Докладчиците Петри Сарвамаа, Ейдер Рубиал, Мориц Кьорнер и Даниел Фройнд атакуваха остро и правителството на Виктор Орбан, и ЕК, която според тях не прилага механизма "пари срещу реформи" по правилния начин.

Страните от ЕС ще трябва да решат през декември дали да спрат около 7,5 млрд. евро от европейските фондове за Унгария в рамките на механизма за обвързване с върховенството на закона, или да преценят, че антикорупционните реформи, които Будапеща представя като мярка, са достатъчни за отпадане на санкциите. Припомняме, че ЕК предложи през септември орязване на евросредства за Унгария по три оперативни програми, свързани с кохезионната политика. По подобен начин ЕС задържа достъпа на правителството на Виктор Орбан до 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от пандемията и изисква допълнителни съдебни реформи, преди да отпусне тези средства.

Унгария против помощта за Украйна, лидери от ЕС скочиха на Будапеща

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини Унгария, че е блокирала 18 млрд. евро от финансовата помощ на ЕС за Украй...

ЕК възложи на Будапеща да приложи 17 мерки, за да бъдат деблокирани средствата от европейския бюджет. На 19 ноември ЕК ще направи нова оценка на ситуацията, следващия вторник ще даде изявление с решението, а следващия месец Съветът на ЕС трябва да гласува.

Евродепутатите от LIBE днес предложиха на ЕК да продължи да блокира средствата, тъй като Унгария не е изпълнила почти нищо от 17-те поети ангажимента.

"ЕК се фокусира само върху няколко неща – най-вече корупцията, обществените поръчки и конфликта на интереси. Това е тест за целия механизъм", каза Петри Сарваама на брифинг в ЕП. "Относно 17-те мерки – невъзможно е да се заключи, че това ще изтрие напълно рисковете по европейския бюджет, що се отнася до Унгария. Очакваме ЕК да прецени ситуацията по начин, който ще остави едно наум, че рискът съществува. За нас най-важно е този механизъм да не се провали сега. Да не казваме, че вече няма да има риск за Унгария и след тези 17 мерки".

Друг от докладчиците - Елдер Рубиал - припомни, че всичко започна преди 4 г. с този условен механизъм, за да се защити бюджетът на ЕС и "да сме сигурни, че върховенството на правото се спазва в ЕС". "Често искаме от ЕК да анализира ситуацията в Унгария. Тя установи, че в различни области има проблеми – при обществените поръчки например. От 17 мерки само 2 са наистина адекватни, а само 3 досега са били изпълнени. Ако погледнем целия пакет, приложени са само три мерки. Можем ли да кажем че механизмът работи добре и ЕК го прилага коректно?", попита тя реторично.

"Ще помолим ЕК да задържи на масата опцията със замразяването на средства. Не е спазен срокът, нищо не е променено за месец-два. Не можем да кажем, че е спазено върховенството на правото", добави тя.

Студен душ за Орбан от Шолц: Германия ще блокира милиарди евро, ако Унгария симулира реформи

Трите управляващи партии в Германия настояват канцлерът Олаф Шолц да наблюдава "задълбочено" реформите на Унгария в областта на върхове...

Мориц Кьорнер каза, че ЕК интерпретира механизма по неправилен начин, защото той гласи, че ако има заплаха за върховенството на правото, трябва да се вземат мерки, а ЕК "бърза да завърши всичко в срок, който сама си е поставила". "Може да се задържат парите и по всяко време в бъдеще Унгария да представя доказателства, че са се справили. Тогава ЕК да предложи отпускането на еврофондове. Бързането е създадено от Комисията и това е неправилна интерпретация на механизма", заяви Кьорнер.

И Даниел Фройнд призова ЕК да задържи парите на Будапеща. Той бе най-остър в критиките си срещу комисията и срещу унгарското правителство. "Ако Комисията отпусне средствата на Виктор Орбан, Урсула фон дер Лайен ще е лично отговорна за превръщането на Унгария в страна на корупцията", смята Фройнд.

ОЩЕ: Виктор Орбан: Брюксел не е шеф на Будапеща

"В Унгария действа корупция с еврофондове, която е организирана и защитена от премиера Виктор Орбан. ЕС години наред се бори да замрази средствата за тази корумпирана държава – задейства чл. 7. ЕК използва механизма неправилно, забравили са върховенството на правото. Има голям политически контрол над съдебната система от страна на Орбан", каза още той.

"Мерките не само са неадекватни, те не са достатъчни за справяне с проблема с корупцията в Унгария. Повечето от тези мерки не са напълно изпълнени – за 5 от тях ЕК са заложили краен срок 2026 г. ЕК признава, че не може да се каже днес, утре, в събота дали те са изпълнени. Твърде рано е да се каже дали фактически има промяна в Унгария. Орбан обещава години наред мерки, но нещата стават все по-лоши. Трябва да има по-дълготраен мониторинг. Трябва да се замразят евросредствата, за да се накара Унгария да работи по проблема. Блокирани са две трети от кохезионните програми. Трябва тези пари да отиват при унгарците, за които са предназначени, а не при семейството и приятелите на Виктор Орбан", заяви Фройнд.

От Финландия се радват, Унгария им обещала да ги подкрепи за НАТО

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че е уверен в подкрепата на Унгария за ратифицирането на молбата на скандинавската държа...

ОЩЕ: Виктор Орбан получи всичко, което искаше

Според него, ако Орбан беше сериозен и искаше да направи истински реформи по съдебната система и в борбата с корупцията, щеше да има независима прокуратура, независими съдии и да се включи към Европейската прокуратура.

Евродепутатите заговориха и за Полша, която е изправена пред същите проблеми със замразяването на еврофондове заради върховенството на правото. Варшава има одобрен План за възстановяване, но не са ѝ отпуснати пари по него, защото не са постигнати всички обещани точки за върховенството на закона. "Същото е като при Унгария. Между двете държави се създаде пропаст заради войната в Украйна, и двете държави обаче си играят с върховенството на правото. Пари няма да се дават, ако върховенството на закона не се спазва", заяви Петри Сарвамаа.

"Полша прие повече бежанци от всяка една държава членка, помогна много на Украйна, но за съжаление има над 300 нови назначения на съдии, които са незаконни. Действат и наказания срещу Полша - ще достигнем скоро 400 млн. евро санкции", припомни той механизма, по който ЕС глобява Варшава с по 1 млн. на месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа