Еврокомисар подкрепя ако има хомофобия, да се спират еврофондове

4634
Еврокомисар подкрепя ако има хомофобия, да се спират еврофондове
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните-членки на ЕС, които не уважават правата на ЛГБТ, трябва да търпят финансови наказания. Това заяви еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

Пред Politico, тя заяви, че в Механизма за върховенство на правото следва да се обръне внимание и на ценности като равните права за всички, независимо от пол, сексуална ориентация, раса и религия. „Много страни-членки имат едно и също разбиране по темата, а за изключенията, които отказват да споделят общата позиция, трябва да работим и да опитваме да ги убедим”, каза Дали.

Съдът в Страсбург осъди Русия заради дискриминация на ЛГБТ организации

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение срещу отказа на Русия да регистрира три асоциации, като заяви, че е "неп...

Дали говори за идеята да бъдат спирани еврофондове за държави-членки, които не спазват върховенството на правото и закона. Вече има твърда позиция на Полша, че ще наложи вето в Европейския съвет на всякакви мерки за спиране на европари, обвързани с върховенство на правото. Именно Полша пострада от разбирането на Дали за равенство – шест полски града не получиха евросредства по грантове за обединение на общински администрации, защото се обявиха за „свободни зони от ЛГБТ”. Заради това Варшава заплаши да се обърне към Европейския съд.

Вчера, 12 ноември, беше представена специална стратегия за равнопоставеност на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, небинарните, интерсексуалните и куиър лица (ЛГБТИК). Тя има четири основни стълба – борба с дискриминацията, особено при възможностите за работа, гарантиране на безопасност, защита на правата на семействата на ЛГБТИК лицата и равнопоставеност на ЛГБТИК. ЕК иска всички страни-членки да представят национален екшън план за борба с дискриминацията на ЛГБТИК.

Поради различията в националното законодателство между държавите членки е възможно семейните връзки да бъдат невинаги признавани, когато семейства на ЛГБТИК лица преминават вътрешните граници на ЕС. Комисията ще представи законодателна инициатива относно взаимното признаване на родителството и ще проучи евентуални мерки в подкрепа на взаимното признаване на еднополовите партньорства между държавите членки”, пише в трета стъпка от стратегията.

„Въпреки че през последните години в ЕС беше постигнат напредък по отношение на равнопоставеността на ЛГБТИК, дискриминацията срещу ЛГБТИК лицата не изчезва, като 43 % от тях се чувстват дискриминирани. Кризата, свързана с COVID-19, само влоши положението”, заключи ЕК.

Унгария видя консенсуса за промени в условията на еврофинансиране като изнудване

Унгария с твърд тон атакува като "неприемлива" временна сделка на ЕС за обвързване на дългосрочния бюджет на блока с механизъм, който и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа