Европа засилва границите по натоварения балкански маршрут, в подкрепа за борбата с миграцията

861
Европа засилва границите по натоварения балкански маршрут, в подкрепа за борбата с миграцията
Снимка: iStock

Европейският съюз подписа в сряда споразумение със Северна Македония за разполагане на служители от агенцията за гранична защита на блока ФРОНТЕКС в малката балканска страна. Споразумението е част от плана на агенцията да разширява обхвата си в близките държави, които не са членки на ЕС.

На церемонията по подписването в столицата на Северна Македония Скопие присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, съобщава "Катимерини".

Близо 60 мигранти са заловени край Ихтиман

Три групи с нелегални мигранти са заловени в района на Ихтиман и Вакарел.  В два микробуса и лека кола са се возили 57 мигрантите....

"Това споразумение е много важно не само защото укрепва нашето сътрудничество в областта на миграцията, но и защото показва, че ... напълно очакваме, че сега Северна Македония ще върви напред по европейския път", заяви Фон дер Лайен.

Страната отдавна се стреми да се присъедини към 27-членния блок и през юли беше даден старт на преговорите за присъединяване.

От 2018 г. насам незаконната миграция по т.нар. западнобалкански маршрут, обхващащ голяма част от бивша Югославия, непрекъснато се увеличава. Между януари и септември ФРОНТЕКС е установила над 105 000 незаконни преминавания на границата от региона към ЕС, което е рязко увеличение спрямо годишния брой от близо 62 000 през 2021 г.

ФРОНТЕКС вече има споразумения с Албания, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, които се стремят да се присъединят към блока, но иска да разшири правомощията си там, за да има присъствие в гранични зони, които не граничат само с държави - членки на ЕС.

ОИСР: 1/4 от македонското население живее извън страната

Около 700 000 македонци или 1/4 от населението днес живеят извън страната. Миграцията от Северна Македония през последното десетилетие ...

Тя също така обеща 350 млн. евро подкрепа за борба с незаконната миграция в тези четири партньорски държави между 2021 и 2024 г., като увеличи първоначално предвидената в бюджета сума с 60 %.

Фон дер Лайен, която се срещна с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, също така обеща продължаване на подкрепата на ЕС за страните от Западните Балкани, за да се подпомогне разработването на алтернативи на природния газ от Русия, основен регионален доставчик, като добави, че ЕС е ангажиран с нов кръг на разширяване на изток.

Тя обяви бюджетна подкрепа в размер на 80 млн. евро за подпомагане на Северна Македония да се справи с въздействието на високите цени на енергията върху домакинствата и предприятията, като добави, че безвъзмездни средства на обща стойност 500 млн. евро ще бъдат предоставени на държави в региона, които не са членове на ЕС, за да инвестират в енергийни връзки, енергийно ефективна инфраструктура и възобновяеми енергийни източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com