Европейски разузнавателни служби: Украйна е загубила по-малко от 15 000 войници

16344
Европейски разузнавателни служби: Украйна е загубила по-малко от 15 000 войници
Снимка: Getty images

Въоръжените сили на Украйна са загубили общо по-малко от 15 000 войници от началото на руската инвазия миналия февруари. Това става ясно от извадки от вътрешен меморандум на ЕС, цитиран от EURACTIV.

От началото на войната на Русия в Украйна много малко числа, свързани със загубите на персонал и оборудване от украинска страна, са били публично достъпни, като Киев и неговите западни съюзници не са склонни да разкрият критична информация на Русия. През ноември, 2022 година председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше подложена на критики, след като публикува, а след това премахна видео, съдържащо това, което тогава изглеждаше като много висока оценка от 100 000 убити украински военни. Ходът й тогава предизвика ответна реакция от Киев. На изказването й реагира Сергей Никифоров – говорител на украинския президент Володимир Зеленски. Той заяви, че информацията за загубите на въоръжените сили на Киев е чувствителен въпрос и че тя може да бъде огласявана само от главнокомандващия, министъра на отбраната или държавния глава. От Брюксел се поправиха и обявиха, че говорят за "жертви" - т.е. убити, ранени и изчезнали в битка.

Бегом марш: ВИДЕО как руснаците избягаха от ключова позиция при Бахмут

След като руският олигарх Евгений Пригожин подробно коментира как почва руската трагедия при Бахмут, вече са публикувани и видеокадри в...

Приблизително по същото време, девет месеца след началото на войната, председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ – генерал Марк Мили, изчисли, че Украйна и Русия са загубили около 100 000 души преди началото на зимата.

В това, което изглежда е една от първите полуофициални оценки, достигнали до Запада, вътрешен документ в ръцете на дипломатическата служба на ЕС, видян от EURACTIV, определя загубите на въоръжените сили на Украйна на 13 000 души, убити по време на битка, с допълнителни 35 000 ранени в бой. В документа също така се отбелязва, че според оценките на САЩ Киев е загубил 17 500 души, убити в битка, и общо 124 000 до 131 000 души с увреждания, независимо дали от рани, смърт, изчезване или друга причина.

Все пак документът отчита, че украинските загуби са по-ниски от оценките на САЩ. Цифрите в документа, видян от EURACTIV, показват, "че обемът на загубите е много голям и от двете страни", каза пред EURACTIV Ромен Миелкарек, журналист, специализиран в стратегии за влияние в конфликт. Във вътрешната бележка се казва, че украинските служители оценяват, че 185 000 руснаци са били убити по време на войната и 555 000 са ранени. Той сравнява тези цифри с данните, изтекли от американското разузнаване, докладвани от New York Times, което предполага, че руските въоръжени сили са претърпели 189 500 до 223 000 жертви (убити, ранени и изчезнали в битка), включително 43 000 убити в бойни действия, от 24 февруари миналата година. Данните на САЩ съвпадат с изчисленията на британското разузнаване, че около 200 000 руски войници са били убити или ранени след инвазията.

ОЩЕ: Украинските загуби са 191 000 души – дори проф. Витанов разпространява силно съмнителни данни

Пригожин: Почва трагедията – украинците ще обкръжат Бахмут, освободиха Пътя на живота (ВИДЕО)

"Няма тактическо отстъпление – стана бягство „на подразделенията на министерството на отбраната от фланга". Така руският ол...

"Това показва, че ако си руски войник и бъдеш ранен, най-вероятно няма да се измъкнеш от фронтовата линия, докато протоколите за евакуация, спасяване и управление на произшествия изглеждат много по-ефективни от украинска страна", каза Миелкарек. "Изследванията показват, че ако войниците имат доверие в тяхна страна, че ще ги спаси, те са по-склонни да поемат инициативи и рискове, което прави тези цифри интересни, стратегически", допълни той.

Западни дипломати и военни служители казаха на EURACTIV, че въпреки че прогнозите за загубите често се цитират в западните разузнавателни служби и съобщения в медиите, е почти невъзможно да се потвърди официално броят на жертвите от двете страни. "И двете страни се въздържат да дават цифри, за да избегнат другата страна да ги използва като инструмент за пропаганда", заяви Миелкарек.

Особено от украинска страна, "това е комуникационна стратегия: те трябва да вземат предвид въздействието върху своите войски, върху населението си, от противоположната страна, върху морала на своите съюзници при предоставянето на военна подкрепа", каза още Миелкарек.

Генерал Клаудио Грациано, бивш председател на военния комитет на ЕС, коментира в кулоарите на Европейската среща на върха по отбрана и сигурност на 11 май, че пълните руски загуби "вероятно ще бъдат известни едва след края на войната". "Във всеки случай това ще бъде една от най-кръвопролитните войни на европейската територия. Русия все още мобилизира и обучава нови войски, които да изпрати на бойното поле, докато западното производство на боеприпаси и плановете на ЕС за доставка на Украйна няма да влязат в сила по-рано от една година", предупреди той.

Въоръжените сили на Украйна: При Бахмут врагът е обезкървен

От Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че виждат признаци на изтощение при противника в Бахмутското направление. "Само през изминало...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа