Европейския парламент прие важни реформи в пазара на лекарства в ЕС

459
Европейския парламент прие важни реформи в пазара на лекарства в ЕС
Снимка: iStock

В последните седмици от мандата Европейският парламент прие позицията си относно фармацевтичната реформа на ЕС, с които се цели осигуряване на безопасни, ефикасни и качествени лекарствени продукти.

С приетите предложения за преразглеждане на фармацевтичните правила на ЕС, ще се постигне и насърчаване иновациите и да се повиши сигурността на доставките и достъпността на лекарствата на приемливи цени.

Законодателният пакет, обхващащ лекарствените продукти за хуманна употреба, се състои от нова директива (приета с 495 гласа „за“, 57 „против“ и 45 „въздържал се“) и регламент (приет с 488 гласа „за“, 67 „против“ и 34 „въздържал се“).

Още: Депутатите решиха: Държавата заплаща лекарствата на онкоболните и след пълнолетие

Евродепутатите искат да въведат минимален срок на регулаторна защита на данните (по време на който други компании не могат да получат достъп до клиничните данни за продуктите) от седем години и половина, в допълнение към две години пазарна защита (по време на която генеричните, хибридните или биоподобните продукти не могат да бъдат продавани), след получаване на разрешение за търговия.

Фармацевтичните дружества ще имат право на допълнителни периоди на защита на данните, ако техният конкретен продукт отговаря на неудовлетворени медицински потребности (+ 12 месеца), ако се провеждат сравнителни клинични изпитвания на продукта (+ 6 месеца) и ако значителен дял от научноизследователската и развойната дейност на продукта се извършва в ЕС и поне отчасти в сътрудничество с научноизследователски организации от ЕС (+ 6 месеца). Евродепутатите също така искат таван на комбинирания период на защита на данните от осем години и половина.

Еднократно удължаване (+ 12 месеца) на двугодишния период на пазарна защита може да бъде предоставено, ако фирмата получи разрешение за допълнително терапевтично показание, което осигурява значителни клинични ползи в сравнение със съществуващите терапии.

Т. нар „лекарства сираци“ (лекарства, разработени за лечение на редки заболявания) биха се възползвали от до 11 години изключителни търговски права, ако отговарят на „особено значима неудовлетворенамедицинска потребност“.

Още: Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Нови ваучери

За да се стимулират научните изследвания и разработването на нови антимикробни средства, членовете на ЕП искат да въведат стимули за навлизане на пазара и схеми за поетапно насърчителни плащания (например финансова подкрепа на ранен етап, когато определени научноизследователски и развойни цели са постигнати преди одобрението за пускане на пазара). Те ще бъдат допълнени от модел на абонамент за доброволно съвместно възлагане на обществени поръчки, за да се насърчат инвестициите в антимикробни средства.

Евродепутатите подкрепят въвеждането на „ваучер за изключителни права“ върху данни за „антимикробни средства с клинично предимство“, който предвижда най-много 12 допълнителни месеца защита на данните за разрешен продукт. Ваучерът не може да се използва за продукт, който вече се е ползвал от максимална регулаторна защита на данните и може да бъде прехвърлян само веднъж на друг притежател на разрешение за пускане на пазара.

"Преразглеждането на законодателството на ЕС в областта на фармацевтичните продукти е от жизненоважно значение за пациентите, промишлеността и обществото. Днешното гласуване е стъпка към предоставяне на инструменти за справяне с настоящите и бъдещите предизвикателства в областта на здравеопазването, особено за нашата пазарна привлекателност и достъп до лекарства в държавите от ЕС. Надяваме се Съветът да вземе под внимание амбицията и ангажимента ни за създаване на стабилна законодателна рамка, която да даде възможност за ефективни преговори", каза съдокладчикът по темата - датския евродепутат от ЕНХ Перниле Вайс.

Още: ЕС разследва AliExpress за незаконни и вредни стоки

Неговият колега - немският социалдемократ и докладчик Тимо Вьолкен подчерта, че това преразглеждане на законодателството проправя пътя за справяне с критични предизвикателства като недостига на лекарства и антимикробната резистентност.

"Укрепваме здравната си инфраструктура и повишаваме колективната си устойчивост преди бъдещи здравни кризи — важен крайъгълен камък в стремежа ни към по-справедливо и по-достъпно здравеопазване за всички европейци. Мерките за подобряване на достъпа до лекарства, като стимулират области с неудовлетворени медицински потребности, са ключови елементи на тази реформа", каза Вьолкен.

Припомняме, че на 26 април 2023 г. Комисията представи „фармацевтичен пакет“ - преразглеждане на законодателството на ЕС в областта на фармацевтичните продукти. Той включва предложения за нова директива и нов регламент, които имат за цел да подобрят наличието и достъпността на лекарствата на приемливи цени, като същевременно подкрепят конкурентоспособността и привлекателността на фармацевтичната промишленост на ЕС, наред с по-високи екологични стандарти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа