Европейският съд оправда "Пари мач" в дело, заведено от принц Албер II

19063
Европейският съд оправда "Пари мач" в дело, заведено от принц Албер II
Снимка: Gettyimages

Френският седмичник "Пари мач" е бил осъден неправилно от френските съдилища заради това, че през 2005 година разкри съществуването на "таен син" на принц Албер II, постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ).

"Имало е легитимен интерес обществото да научи за съществуването на това дете и да може да обсъди евентуалните последствия за политическия живот на княжество Монако", счетоха съдиите. Те постановиха, че осъждането на списанието е било нарушение на свободата на словото, предаде БГНЕС.

През юни 2005 г. списание "Пари мач" беше осъдено от съда в Нантер да плати 50 000 евро за нанесени морални щети на Албер Грималди. Делото беше заведено след публикуването в седмичника през май 2005 г. на интервю с Никол Кост, френска стюардеса, родена в Того, която разкри, че синът й Александър, по онова време на 20 месеца, е от Албер Монакски.

След разкритието монакският суверен публично призна детето на 6 юли 2005 г., но въпреки това присъдата беше потвърдена на втора инстанция през ноември идната година. Девет години след скандала европейските съдии заявиха, че от една страна съществуването на детето е политически значимо, въпреки че младият Александър "според сегашната Конституция на Монако не може да претендира да наследи баща си". От друга страна "не става въпрос само за личния живот на принца, а също и за този на Никол Кост и Александър", постанови ЕСПЧ. Запазването на личния живот на принца не трябва да възпрепятства желанието на Александър "да заявява своето съществуване" и "да иска признаване на идентичността си", счетоха съдиите.

Решението е окончателно. Страните имат срок от три месеца да поискат ново разглеждане на делото от ЕСПЧ, който обаче не е длъжен да се съобрази с иска.

Принцът на Монако и съпругата му чакат дете

Принц Албер II и съпругата му Чарлийн съобщиха в кратко комюнике, че очакват бебе в края на годината, информира АФП. Двойката сключи б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа